Redactie
Redactie Baby 19 dec 2019

5x Do’s & don’ts als je baby last heeft van verkoudheid

Verkoudheid bij je baby: kleine kinderen zijn vaak verkouden en hebben hier veel last van. Omdat hun afweersysteem nog niet optimaal is, zijn ze vaak wel zes tot tien keer per jaar verkouden.

Wij hebben de vijf do’s en don’ts van verkoudheid bij je baby op een rij gezet.

Do’s tegen verkoudheid

1. Verstopte neus

Is de neus van je baby verstopt? Geef je baby dan meer lucht met een neusspray speciaal voor baby’s of neusdruppels met een fysiologische zoutoplossing. Deze zoutoplossing verdunt het slijm in de neus, waardoor je baby weer beter kan ademen. Ook kan je met een neuspompje het snot uit de neus van je baby zuigen. Alle drie te koop bij de drogist en apotheek.

2. Extra drinken

Geef je baby tijdens zijn verkoudheid extra te drinken. Door zijn waterige ogen en loopneus verliest je baby namelijk meer vocht dan normaal. Door veel te drinken houd je zijn vochtniveau hoog en maak je het slijm ook nog eens los.

3. Vochtige lucht

Inademen van stoom en damp kan helpen bij het oplossen van slijm en het verminderen van de benauwdheid. Ga met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Maak ook de ruimtes in huis vochtiger door bakjes water aan de verwarming te hangen of een luchtbevochtiger aan te zetten.

4. Beter slapen

Plaats een kussen onder het hoofdeinde van het matras van je baby, zodat je baby in een schuine positie slaapt. Hierdoor hoopt het slijm niet op in de neus van je baby en kan hij hopelijk wat vrijer ademhalen.

5. Katoenen kleding

Doe je baby katoenen kleding aan. Katoen zit lekker, maar is ook fijne ademende stof wanneer je baby koorts heeft gekregen door de verkoudheid. Dit zorgt ervoor dat je baby het niet te heet krijgt.

Don’ts tegen verkoudheid

1. Geen mentholcrème

Gebruik geen mentholcrème op de borst van je baby. Mentholcrème is namelijk niet geschikt voor jonge kinderen. Wil je toch graag een wrijfmiddel gebruiken om de verkoudheid van je baby te verlichten? Koop dan een wrijfmiddel dat speciaal voor baby’s en kleine kinderen is, zoals Luuf.

2. Niet de kou in

Ga niet onnodig de kou in met je baby. Als jij je niet lekker voelt, blijf je ook liever lekker warm binnen. Moet je toch met je baby naar buiten? Kleed hem warm genoeg aan.

3. Doorgaan met dagelijkse routine

Onderschat de verkoudheid van je baby niet. Zo’n kleintje weet niet wat hem overkomt en is het meest gebaat bij de troost van de ouders. Op je werk heb je recht op zorgverlof, dus maak daar ook gebruik van.

4. Kamertemperatuur verhogen

Verhoog de kamertemperatuur van de babykamer en in huis niet. De slaapkamer van je baby heeft de juiste temperatuur wanneer het er tussen de 16 en 18 graden is. Ook nu je baby ziek is.

5. Niet roken

Niet roken klinkt logisch, maar we willen het nog maar eens benadrukken. Houd je baby uit ruimtes waar gerookt wordt en rook zelf ook niet in het bijzijn van je baby. Zeker niet wanneer hij verkouden is.

Lees ook:

 

Reageer op artikel:
5x Do’s & don’ts als je baby last heeft van verkoudheid
Sluiten