Redactie
Redactie Baby 24 dec 2018

Verkoudheid bij je baby: do’s & don’ts

Kleine kinderen zijn vaak verkouden en hebben hier veel last van. Doordat hun afweersysteem nog niet optimaal is, zijn ze vaak wel zes tot tien keer per jaar verkouden. Wij hebben de do’s en don’ts van verkoudheid bij je baby op een rij gezet.

5 do’s tegen verkoudheid

1) Verstopte neus
Is de neus van je baby verstopt? Geef je baby dan meer lucht met een neusspray (bijvoorbeeld Rinikind neusspray van VSM Kind) of neusdruppels met een fysiologische zoutoplossing. Deze zoutoplossing verdunt het slijm in de neus, waardoor je baby weer beter kan ademen. Ook kan je met een neuspompje de neus van je baby open maken. Alle drie te koop bij de drogist en apotheek.

Lees meer over neusverkoudheid bij je baby

Tip: Probeer ook eens Nisykind neusspray van VSM Kind

2) Extra drinken
Geef je baby tijdens zijn verkoudheid extra te drinken. Door zijn waterige ogen en loopneus verliest je baby namelijk meer vocht dan normaal. Door veel te drinken, houd je zijn vochtniveau hoog en maak je het slijm ook nog eens los.

3) Vochtige lucht
Inademen van stoom en damp kan helpen bij het oplossen van slijm en het verminderen van de benauwdheid op je baby’s borst. Ga met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Maak ook de ruimtes in huis vochtiger door bakjes water aan de verwarming te hangen.

4) Beter slapen
Plaats een kussen onder het hoofdeinde van het matras van je baby, zodat je baby in een schuine positie slaapt. Hierdoor hoopt het slijm niet op in de neus van je baby en kan hij hopelijk wat vrijer ademhalen.

Bekijk hier de checklist voor veilig slapen

5) Katoenen kleding
Doe je baby katoenen kleding aan. Katoen zit lekker, maar is ook fijn voor je baby wanneer hij koorts heeft gekregen door de verkoudheid. Katoen zal er voor zorgen dat je baby het niet te heet krijgt.

5 don’ts tegen verkoudheid

1) Geen mentholcrème
Gebruik geen mentholcrème op de borst van je baby. Mentholcrème is namelijk niet geschikt voor jonge kinderen. Wil je toch graag een wrijfmiddel gebruiken om de verkoudheid van je baby te verlichten? Koop dan een wrijfmiddel dat speciaal voor baby’s en kleine kinderen is, zoals Luuf.

2) Niet de kou in
Ga niet onnodig de kou in met je baby. Als jij je niet lekker voel, blijf je ook liever lekker warm binnen. Moet je toch met je baby naar buiten? Kleed hem dan in ieder geval goed warm aan.

3) Doorgaan met dagelijkse routine
Onderschat de verkoudheid van je baby niet. Naar je werk gaan of die ene afspraak niet willen missen, het zijn allemaal verplichtingen. Maar je baby voelt zich op dat moment toch het allerbeste bij jou.

4) Kamertemperatuur verhogen
Verhoog de kamertemperatuur van de babykamer en in huis niet. De slaapkamer van je baby heeft de juiste temperatuur wanneer het er tussen de 16 en 18 graden is. Ook nu je baby ziek is.

5) Niet roken
Niet roken klinkt logisch, maar we willen het nog maar eens benadrukken. Houd je baby uit ruimtes waar gerookt wordt en rook ook niet in het bijzijn van je baby. Zeker niet wanneer hij verkouden is.

Meer weten over babykwaaltjes en wat je er tegen kunt doen? Bekijk ons Babykwaaltjes ABC

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Verkoudheid bij je baby: do’s & don’ts
Sluiten