Hoe vaak mag je douchen zonder dat je je huid beschadigt?

Lekker lang en heerlijk warm douchen: buiten is het koud, zeker met een ijzig windje erbij. Dan gaat er bij thuiskomst niks boven opwarmen onder de douche. Hoe aantrekkelijk het idee ook klinkt, is het wel zo verstandig? En wat is nog meer aan te raden (en af te raden) als het aankomt op douchen en het behouden van een perzikhuidje?

Elke dag douchen of toch maar om de dag?

Hoe vaak je moet douchen heeft over het algemeen te maken met je leeftijd. Ouderen, baby’s en jonge kinderen zijn gevoeliger voor een droge huid, wat kan leiden tot eczeem. Je kunt je baby en jonge kinderen dus het best om de dag douchen of in bad doen. Volwassen en (oudere) kinderen met een relatief normale huid kunnen op zich elke dag douchen. Wel is er een aantal do’s en don’ts om te voorkomen dat je huid uitdroogt.

Hoe aanlokkelijk ook, draai de warmteknop niet te ver open

Je lichaam regelt haar huid hydratatie door de ‘bakstenen-en-cement’ structuur van de dode huidcellen aan de oppervlakte. Deze wordt bij elkaar gehouden door natuurlijke hydraterende verbindingen zoals ceramiden. Samen zorgen ze ervoor dat je huid zijn vocht behoudt en dit niet verdampt, maar te vaak douchen kan deze laag en natuurlijke barrière afbreken.

Deppen versus drogen

Je voelt hem al aankomen, te warm en te lang douchen is simpelweg niet goed voor je huid. Daarnaast is het advies om je na het douchen goed in te smeren met een hydraterende crème terwijl je huid nog wat vochtig is. Je huid neemt het vettige van de crème beter in zich op wanneer de huid niet volledig afgedroogd is. Je kunt dus beter na het douchen deppen en smeren dan drogen en daarna smeren.

Geparfumeerde zeep: het ruikt heerlijk maar is niet altijd handig

Mocht je een gevoelige huid hebben, of een huid die bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden snel uitdroogt, vermijd dan sterk geparfumeerde zeep of douchegel. Deze bevatten bepaalde stoffen die huidirritatie of een allergische reactie kunnen veroorzaken. Kies altijd een merk en product dat goed past bij jouw huidtype.

Aandachtspuntjes tijdens het douchen

Daarbij blijkt dat je niet elke keer je hele lichaam met zeep hoeft te wassen, tenzij je echt heel vies bent. Zeepwater loopt sowieso langs je benen en voeten en reinigt daarmee die delen van je lichaam voldoende. Met uitzondering van je bovenbenen en je kruis, dat moet je dan logischerwijs wel frequent wassen. Want dat lichaamsgebied is een broedplaats voor ziektekiemen.

Scrubben: kies je scrubgel zorgvuldig uit

Veel vrouwen scrubben tijden het douchen geregeld, om dode huidcellen te verwijderen. Maar de meeste scrubmiddelen kunnen traumatische micro schaafwonden aan de huid veroorzaken. Als je je lichaam wil scrubben, zijn over het algemeen op zuur gebaseerde versnellers zoals glycolzuur of melkzuur, zachter voor de huid. Als het op je voeten aankomt zullen producten die ureum bevatten, dat droge en dode huidcellen afbreekt, beter verzachten dan schurende scrubs.

Hoe vaak douchen: de conclusie

Wanneer je een gevoelige huid hebt, douche dan om de dag en gebruik geen sterk geparfumeerde zeep. Dit geldt ook voor baby’s en jonge kinderen. Te warme en lange douche-sessies worden afgeraden. Smeer je na het douchen in met een hydraterende crème op een vochtige huid. Je hoeft niet elke keer dat je doucht je volledige lichaam met zeep te wassen, benen en voeten spoelen vanzelf schoon door het zeepwater dat naar beneden stroomt. Sommige lichaamsdelen moet je wel regelmatig wassen. Scrubben kan zeker, maar doe dit niet te vaak en let goed op welk type scrub je gebruikt.

Gebaseerd op een gesprek tussen Amy Fleming, journalist bij de Engelse krant The Guardian en Kathleen Suozzi, adjunct-professor Dermatologie bij de Medische faculteit van de Amerikaanse universiteit Yale

Meer lezen?

Je kind elke dag douchen: do or don’t?
Huidproblemen: droge huid
Huidproblemen: eczeem
Heb jij last van een droge huid? Hier vind je 5 manieren om er vanaf te komen

The Guardian

Reageer op artikel:
Hoe vaak mag je douchen zonder dat je je huid beschadigt?
Sluiten