Sherita Jager
Sherita Jager Zwanger 28 okt 2021

Wat is een doula en wat doet ze precies?

Steeds vaker kiezen vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamweek voor de begeleiding van een doula. Maar wat is een doula en wat doet ze precies?

Verloskundigen en kraamverzorgers worden sinds jaar en dag ingezet om een zwangere vrouw te begeleiden bij de bevalling en in de weken daarna. Maar er is steeds meer ruimte voor een nieuwe vorm van extra zorg: begeleiding van een doula.

In de grote steden

Prins Harry en Meghan Markle hadden een doula ingehuurd die hun bijstond tijdens de geboorte van hun kind. Dat de royalty’s er een inhuurden, zorgde voor een enorme hype. Maar in Nederland is het gebruik van een doula al sinds langere tijd populair.

Er zijn steeds meer praktijken die zich richten op deze nieuwe manier van zwangerschapsbegeleiding. Het laat zien dat er niet alleen behoefte is aan fysieke begeleiding, maar ook aan emotionele en mentale begeleiding. Dit is iets waar deze begeleider je in kan voorzien.

Een wijze vrouw

Een doula is kort gezegd een ervaren, wijze vrouw met veel kennis. In veel culturen wereldwijd worden zwangere vrouwen en jonge moeders bijgestaan door wijze vrouwen. Zij helpen de aanstaande of moeder waar nodig. Een doula is overigens geen vervanger van de verloskundige of medisch personeel. Ze werkt samen met deze specialisten.

Wat doet een doula?

Een doula ondersteunt op een niet-medische manier. Je kunt een doula een beetje zien als een beste vriendin met veel ervaring als het aankomt op zwanger zijn en bevallen. Anderen noemen een doula weer een bevallingscoach.

Een doula is er vanaf het begin van je zwangerschap bij. Hierdoor bouw je een band met haar op. Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap wisselende verloskundigen of verpleegkundigen. Een doula is de vaste persoon die je continu begeleidt en jouw wensen goed kent.

Ze begeleidt je door de bevalling heen
Ook als je bang bent voor de bevalling kan een doula jou er mentaal en emotioneel doorheen helpen. Ze zal ervoor zorgen dat je kunt ontspannen met bijvoorbeeld massages, ademhalingsoefeningen, bevallingshoudingen en het helpen bewaken van je grenzen en uiten van je wensen. Maar ook zal ze je coachen door je moed in te spreken, naar je te luisteren en je gerust te stellen.

Over de werkwijze
Elke doula heeft een eigen werkwijze, maar over het algemeen ziet een basispakket er zo uit:

● Een kennismakingsgesprek
● Twee vervolggesprekken tijdens de zwangerschap
● Meehelpen en meedenken met het schrijven van het geboorteplan
● E-mail en telefooncontact
● Ondersteuning tijdens de hele bevalling
● Een gesprek na de bevalling
● Een verslag van de bevalling (vaak met foto’s)

De kosten voor een basispakket ligt tussen de 750 en 1000 euro. Sommige verzekeraars vergoeden een deel van deze kosten. In een aantal gevallen zijn doula’s werkzaam in ziekenhuizen, maar vaker werken ze als zelfstandige zorgprofessionals.

LEES OOK: 6 manieren om alvast te connecten met je baby tijdens de zwangerschap

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is een doula en wat doet ze precies?
Sluiten