Redactie
Redactie Regelen 7 jun 2018

Doula? Doen!

Voor veel zwangeren lijkt de bevalling iets onvermijdelijks (en pijnlijks!) waar je aan het eind van je zwangerschap even doorheen moet.  Met een goede voorbereiding en de juiste ondersteuning maak je van je bevalling een gebeurtenis waar je fijne herinneringen aan bewaart.

Net als je zwangerschap, laat ook je bevaling zich niet plannen. Je hebt geen idee wanneer het zal beginnen en het kan heel anders verlopen dan je je had voorgesteld.

Wat is een doula?

Toch is het goed om eens wat langer bij je bevalling stil te staan. Wat wil je en wat wil je niet? Een doula kan hierbij helpen. Een doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach. Ze ondersteunt (op  een niet-medische manier) aanstaande ouders tijdens de zwangerschap, de geboorte en in de periode direct erna.

Doulabegeleiding in het kort

Denk jij eraan om een doula in te schakelen? In onderstaande stappen zie je hoe het traject met een doula verloopt:

 • Intake – Je bevalling is een ontzettend intiem moment. Daarom is het heel belangrijk dat het tussen jou een de doula ‘klikt’. Het kan een goed idee zijn om bij meerder doula's in jouw regio langs te gaan.
 • Vervolggesprekken – Er volgen nog één à twee gesprekken om elkaar beter te leren kennen en om eventuele vragen of angsten te bespreken. Vaak kan dit ook per e-mail en telefoon.
 • Geboorteplan – Vervolgens bespreken jij, je partner en de doula jullie wensen en verwachtingen rond de bevalling. Dit is de basis voor een geboorteplan, een korte wenslijst (1 A4) die je ook met je verloskundige/gynaecoloog bespreekt. Ook tijdens de bevalling heb je een exemplaar bij de hand.
 • Bevalling – De doula is over het algemeen vanaf drie weken voor je uitgerekende datum dag en nacht stand by. Ze blijft zodra je haar hebt opgeroepen de hele bevalling bij je, ongeacht hoe lang je bevalling duurt!
 • Nazorg – In de kraamweek  (of vlak daarna) komt de doula bij je langs om na te praten over de bevalling. Vaak heeft ze dan ook een geboorteverslag voor je gemaakt.

Bevalling

Thuis, in het ziekenhuis of in het kraamhotel, staat de doula je de hele bevalling met raad en daad bij. Met emotionele en praktische steun. Ze moedigt aan, geeft uitleg, helpt je partner en bewaart vooral de rust. Een doula is geen verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgster. Ze werken juist allemaal samen aan een fijne bevalling voor jou.

Papa

Doula’s zetten de aanstaande papa zeker niet buiten spel. Veel mannen voelen zich hulpeloos tijdens een bevalling. Het is niet niks om je vrouw zo veel pijn te zien lijden. Vaders voelen zich vaak opgelucht als zij kunnen terugvallen op de steun van een doula. 

Feiten & cijfers

De aanwezigheid van een doula heeft een positieve invloed op de bevalling. Uit Amerikaans onderzoek – in 1993 uitgevoerd door Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell –  blijkt dat doulabegeleiding zorgt voor:

 • 50% minder keizersneden
 • 25% kortere duur van de bevalling
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
 • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine ('inleiden')
 • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
 • 40% minder tangverlossingen

Kosten

Voor een bedrag variërend van slechts €200 tot €750 bereidt de doula je in circa vier intensieve gesprekken voor op je bevalling. Is ze tijdens je zwangerschap telefonisch en  per mail bereikbaar, staat ze drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum ‘op wacht’ en blijft bij je ongeacht de duur van de bevalling. 

Vergoeding

Helaas wordt doulazorg nog niet standaard vergoed door zorgverzekeraars. 

Meer informatie

Meer informatie over doula's vind je op de website doula.nl

Reageer op artikel:
Doula? Doen!
Sluiten