Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Je baby’s ontwikkeling: maand 13

Het kan zomaar zijn dat je kind ‘s nachts zonder reden wakker wordt. Dit komt doordat je baby, als hij tussen de twaalf en veertien maanden oud is, actief gaat dromen. Je houden aan een vast slaapritueel kan hier bij helpen. 

Week 1) Een kieskeurige eter, wat nu?

Wees niet bang als je kind ineens moeilijk doet over eten. In deze periode wordt hij nu eenmaal kieskeuriger. Gelukkig heeft hij het ook minder nodig, omdat hij wat langzamer groeit. Zet daarom geen druk op je kind, maar laat hem zelf bepalen hoeveel hij wil eten. Wat hij eet, bepaal jij natuurlijk wel. Bekijk tips om met een moeilijke eter om te gaan »

Week 2) Verlatingsangst: een fase

Veel kinderen hebben ontzettend last van verlatingsangst op deze leeftijd. Dat is natuurlijk lief, maar het kan ook benauwend zijn. Gelukkig is het maar een fase, die vaak rond achttien maanden over is. Tot die tijd kun je je kind ook stimuleren om zichzelf te vermaken. Hij leert zo zelfstandig worden en dat helpt weer bij de verlatingsangst. Onze tips om zelfstandig te spelen »

Week 3) Omgaan met een druktemaker

Op deze leeftijd is je kind een echte druktemaker! Duwen, gooien en omschoppen zijn favoriete bezigheden. Je kind is niet opzettelijk vervelend, maar vraagt zich af wat de gevolgen van zijn acties zijn. Spelletjes waarbij hij voorwerpen in vormpjes moet doen of dingen kan stapelen, vindt hij daardoor nu heel leuk. Lees hoe je omgaat met een ongeduldige peuter »

Week 4) Checklist: samen op pad

Het geheim van met je eenjarige op pad gaan is voorbereid zijn. Zorg dat je altijd alles bij je hebt, van snacks en luiers tot extra kleding en speeltjes. Want ook al denk je ‘alleen’ voor een gezellige wandeling te gaan, onderweg kan er van alles gebeuren. En geloof ons, je voelt je liever een pakezel dan dat je straks toch die knuffel niet bij je hebt. Bekijk onze handige checklist »
Wist je dat… de communicatie tussen jou en je kind steeds beter zal gaan? Waarschijnlijk heeft hij een aantal woorden, waaronder ‘mama’ en ‘papa’, al onder controle. Lees samen en praat tegen je peuter om zijn vaardigheid te verbeteren. 

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: maand 13
Sluiten