Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Je baby’s ontwikkeling: maand 15

Je baby leert snel bij; lopen, een beetje praten en misschien zelfs een vork gebruiken als hij eet. Het gaat hard! Van elk spelletje wat hij speelt en alles wat hij meemaakt, leert je kind. Ook krijgt hij steeds beter door dat hij een individu is, leuk hé?

Week 1) De voordelen van voorlezen

Niet ieder kind houdt evenveel van lezen, maar ook door voorlezen leert je kind enorm veel. Hij oefent zijn concentratie, het maakt hem wereldwijs, verbreedt zijn vocabulaire en stimuleert zijn fantasie. Reden genoeg om er samen dus vaker een boek bij te pakken. Op deze leeftijd zijn plaatjesboeken heel leuk. Betrek je kind bij het voorlezen. Hoe? Zo word je de beste voorlezer »

Week 2) Frustrerende driftbuien

De peuterpuberteit maakt van je kind een wezen dat alles precies andersom wil dan jij dat bedacht hebt. ‘Nee!’ is vaak de eerste reactie zodra je iets voorstelt. En als je geluk hebt, komt er ook nog een behoorlijke driftbui achteraan. Frustrerend! Houdt zo’n driftbui zo beperkt mogelijk, door goed te reageren. Houd in ieder geval in gedachte dat dit een fase is. Meer tips tegen driftbuien »

Week 3) Zo stimuleer je praten

Praat je kind nog niet zoveel? Geen zorgen, veel kinderen (vooral jongens) praten nog weinig tot de helft van hun tweede levensjaar. Waarschijnlijk begrijpt hij al wel veel van wat je zegt. Push hem niet, maar oefen met leuke spelletjes. Op zoek naar een leidraad? Als hij achttien maanden oud is, hoort hij ongeveer 15 woorden te kunnen zeggen. Bekijk ons volledige praatschema »

Week 4) Peuterproblemen & oplossingen

Het kan zijn dat je kind wat gekke trekjes heeft opgepikt sinds hij wat ouder is geworden zoals bijten, slaan, niet slapen en ruziemaken. Jammer genoeg horen deze problemen allemaal bij het feit dat je kind een peuter wordt. Zit je soms met je handen in het haar? Schrale troost: dit is voor iedere ouder herkenbaar. Hang in there! 7 tips voor peutertrekjes »

Wist je dat…  Je baby steeds beter doorkrijgt dat hij een individu is? Zet hem als test voor de spiegel. Probeert hij niet meer ‘de andere baby’ aan te raken en herkent hij zichzelf? Dan begrijpt hij het.

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: maand 15
Sluiten