Redactie
Redactie Algemeen 12 jul 2018

Je baby's ontwikkeling: maand 16

Het gebit van je kind gezond houden, is heel belangrijk. Ook al zijn het ‘maar’ melktanden. Als je kind nu leert om goed te poetsen, is dat een gewoonte die hij de rest van zijn leven meegaat.

Week 1) Bang voor harde geluiden

De stofzuiger, boormachine of vaatwasser; angst voor harde geluiden kan zomaar ontstaan. Het beste kun je je kind uitleggen waar het geluid vandaan komt en hem er langzaam aan laten wennen. Gelukkig is dit vaak een fase waar kinderen doorheen gaan en gaat dit – zodra hij ouder wordt – vanzelf over. Wil je nu actie ondernemen? Tips voor een bang kind »

Week 2) Introduceer een slaapritueel

Naar bed gaan wordt een stuk minder frustrerend als je een vast slaapritueel introduceert. Dit leert je kind een ritme aan en geeft hem houvast gedurende de dag. Een slaaproutine hoeft niet lang te duren, tussen de twintig en dertig minuten is voldoende. Denk bijvoorbeeld aan in bad gaan, pyjama aan doen, tanden poetsen en voorlezen. Zo stel je een slaapritueel samen »

Week 3)Afscheid van het ochtenddutje

Tussen de zestien en achttien maanden oud, zal je kind zijn ochtenddutje niet meer nodig hebben. Hij heeft dan aan zijn middagslaapje genoeg. In het begin zal het middagslaapje wel wat langer zijn, omdat hij moet wennen aan het extra wakker zijn. Voel de slaapbehoefte van je kind dus goed aan, anders kan hij prikkelbaar worden. Afscheid nemen van het ochtenddutje »

Week 4) Wanneer begin je met opvoeden?

Geef je hem nu al straf of wacht je daarmee tot hij ouder is? Straf geven heeft op deze leeftijd heeft nog geen zin, maar het is zeker goed om duidelijk te maken wat oké is en wat niet. Zo leert je kind ook zijn grenzen kennen. Wees duidelijk en consequent, dan zal je kind opgroeien met een duidelijk idee van de regels. Meer over beginnen met opvoeden »

Wist je dat… oogproblemen bij jonge kinderen vaak over het hoofd worden gezien? Als je kind zijn ogen toeknijpt en soms scheel kijkt, is het verstandig om een tripje naar de opticien te maken.

Reageer op artikel:
Je baby's ontwikkeling: maand 16
Sluiten