Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Je baby’s ontwikkeling: maand 20

Je kind vindt niks mooier dan alles zelfstandig doen. Dat lukt natuurlijk niet helemaal, dus help hem waar je kunt. Hij kan het bestek in de vaatwasser zetten of planten water geven. Zo voelt hij zich belangrijk en helpt hij gelijk een handje mee!

Week 1) Stoppen met spenen

Gebruikt jouw kind zijn speen nog? Je kunt deze gewoonte beter afleren voor er permanente schade aan zijn gebit ontstaat. Zijn speen staat gelijk aan troost en comfort, maar eigenlijk heeft je kind zijn speen hiervoor niet meer nodig op deze leeftijd. Toch blijft het lastig, afscheid nemen van zijn vertrouwde speen. Do’s en don’ts stoppen met spenen »

Week 2) Zijn lichaam ontdekken 

Net als je kind vroeger zijn voeten en handen onderzocht, heb je kans dat hij nu zijn geslachtsdelen gaat onderzoeken. Het kan zelfs zijn dat kleine jongetjes een erectie krijgen. Dat is even wennen, maar dit is niet seksueel voor je kind. Ga hier op een normale en rustige manier mee om. Praktische tips voor seksuele voorlichting »

Week 3) Help! Duwen, slaan en bijten

Kleine kinderen experimenteren graag. En dus ook met minder leuke dingen, zoals slaan, duwen, bijten en aan haren trekken. Dit is niet per se op een vervelende manier bedoeld. Je kind wil vooral kijken wat er gebeurt als hij dit doet. Blijf kalm en vertel je kind rustig dat dit gedrag niet acceptabel is, ook niet als hij boos of verdrietig is. Onze oplossingen voor 7 peuterproblemen »

Week 4) Zelf leren tandenpoetsen

Het is belangrijk om je kind zijn tanden nu al goed te poetsen. Door een vaste routine te volgen, houdt je kind voor de rest van zijn leven een goed tandenpoetsritueel. Nu klinkt dat makkelijker dan het is, maar gelukkig zijn er een paar trucjes die tandenpoetsen leuk maken. Zet bijvoorbeeld een tandenpoetsliedje op! Meer tips & trucs tandenpoetsen »

Wist je dat… iedere familie weer andere woorden gebruikt voor je kind zijn geslachtsdelen? Plasser, piemel of penis, kies voor woorden die voor jou natuurlijk aanvoelen.

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: maand 20
Sluiten