dreumes-praten

Redactie 7 jun 2018 Algemeen

Zodra de eerste tand bij je kind verschijnt (ongeveer tussen de vijf en negen maanden), is het tandenpoetsen geblazen. Wij helpen je op weg met de nodige tips & trucs! Ze zeggen niet voor niets ‘jong geleerd is oud gedaan’.

De eerste poetsbeurt

Hoe pak je zo’n eerste keer poetsen aan? Neem je kind op schoot of laat het zitten. Poets met korte heen-en-weer bewegingen, maar niet te hard. Zorg ervoor dat alle plekken schoon worden: de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. Poets ook het randje van het tandvlees mee. Een vaste volgorde zorgt ervoor dat je niets overslaat. Spoelen is vaak nog moeilijk. Je kunt je kind leren spoelen door 'bolle wangen' te maken.

Welke tandenborstel?

Voor de allerkleinsten zijn er speciale vingertandenborstels verkrijgbaar. Deze schuif je over het topje van je vinger, zodat je de rest van je hand kunt gebruiken om het mondje open te houden. Als je kind iets ouder is, heb je speciale kinderborstels. Deze zijn kleiner en dus makkelijker in gebruik. Je kunt ze ook in leuke kleurtjes en figuurtjes krijgen om het poetsen extra speciaal te maken. Is je kind iets groter, dan kun je ook aan de slag met een elektrische tandenborstel.

Welke tandpasta?

Het is noodzakelijk dat je peutertandpasta gebruikt en geen normale tandpasta. In de peutervariant zit namelijk minder fluoride, een teveel hieraan kan het gebit juist beschadigen. Tot je kindje twee jaar is, is het voldoende om éénmaal per dag te poetsen, daarna tweemaal per dag: één keer 's ochtends en één keer 's avonds voor het slapen gaan. Veel kinderen vinden het leuk om zelf het dopje van de tube erop en eraf te draaien en een beetje tandpasta op de tanden borstel te knijpen. Eén likje tandpasta ter grootte van een erwtje is genoeg. Let er dus op dat er niet teveel tandpasta op de borstel terecht komt.

De poetsvolgorde

De beste manier om te poetsen is om de tandjes en kiezen zachtjes te poetsen met korte heen- en weerbewegingen. Het beste is om een vaste volgorde aan te houden, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Een ezelsbruggetje hiervoor is de 3B-methode. Je begint met alle binnenkanten, eerst de onderkant, dan de binnenkant van de bovenkant. Nu is de buitenkant aan de beurt, weer eerst beneden. Dan volgt natuurlijk de buitenkant van de bovenkant. Tot slot alle makkelijke Bovenkanten. Eerst beneden en als laatste de bovenkanten boven. Als je kind tandpasta inslikt, kan dat geen kwaad. Sterker nog: het is juist goed dat je kind fluoride binnenkrijgt. 

Reageer op artikel:
dreumes-praten
Sluiten