Redactie
Redactie Algemeen 7 jun 2018

dreumes-slapen

'Microbirthing' ofwel 'vaginal seeding' na de bevalling, schijnt booming te zijn onder Engelse ouders wiens kindje met een keizersnede geboren is. Niet doen, adviseren medici.

Het kan namelijk levensgevaarlijk zijn voor de baby.

Uitstrijkje

Wat is vaginal seeding dan precies? Nou, ouders waarvan hun baby via een keizersnede geboren is, kunnen vragen om een uitstrijkje uit het geboortekanaal van de moeder. Dat uitstrijkje wordt vervolgens aangebracht op het mondje en de oogjes van de baby.

Goede bacteriën

En eh, waarom zou je zo'n uitstrijkje precies op je baby aan willen brengen? Voor baby's die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen, zou het gezondheidsvoordelen hebben. Met een vaginale geboorte komen er namelijk microbiotica – goede bacteriën – mee, die de baby bij een keizersnede mist. Deze zouden het risico op bepaalde aandoeningen kleiner moeten maken. Ouders die het moedersmeelseltje op hun kinderen laten strijken, hopen hierdoor de kans op overgewicht en allergieën in te dammen.

Ziekte moeder

Maar Britse artsen waarschuwen dat je juist door vaginal seeding je baby in gevaar brengt, schrijft het wetenschapsblad British Medical Journal. Zonder dat ze het weten, kunnen vrouwen namelijk ziektes dragen. Denk bijvoorbeeld aan chlamydia, gonorroe, herpes of streptokokken. Laat vaginal seeding daarom vooral links liggen, drukken de medici mama's in spe op het hart. Je kunt volgens hen (na een keizersnede) veel beter borstvoeding geven én antibiotica zoveel mogelijk vermijden.

Bron: British Medical Journal

Reageer op artikel:
dreumes-slapen
Sluiten