Redactie
Redactie Opvoeden 19 mei 2020

Als je peuter een driftbui heeft: 7 tips om te dealen met een gillende peuter

Als je peuter een driftbui heeft en het op een gillen zet, gil je het liefst terug. Maar dat is natuurlijk niet de beste manier om met deze buien om te gaan. Wij geven tips hoe het ook kan.

1. Pas je aan zijn tempo aan

Een hongerige en gapende peuter is geen goede basis voor een tripje naar de supermarkt. Zorg daarom (wanneer je kan) dat je peuters behoeften zo goed mogelijk vervuld zijn. Dat voorkomt de kans op een gilpartij op de broodafdeling.

2. Maak er een spelletje van

Houd je kind gewoon van gillen? Stel dan voor om allebei zo hard als je kunt te gillen en zeg daarna: “Zullen we nu kijken wie het beste kan fluisteren?”. Je kunt ook voor dierengeluiden kiezen. Brul eerst als een leeuw en kijk of hij daarna een katje na kan doen. Stap dan over op andere spelletjes zoals ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Dan is schreeuwen gewoon één van de leuke dingen die je kunt doen.

3. Kies voor een drukke omgeving

Is er geen redden meer aan de driftbui van je kind? Ga dan niet met je peuter naar een rustige, formele omgeving. Maar kies voor een lawaaierig restaurant of een plek waar veel families komen. Zo valt het niet op en hoef je ook niet tegen beter weten in je peuter proberen te sussen.

4. Vraag om een rustige stem

Blij zijn is voor je peuter ook genoeg reden om te gillen. Vraag in dat geval met een lage, zachtere stem of je peuter even zijn rustige stem wil gebruiken omdat je er zo niets van verstaat. Om je te kunnen verstaan, moet je peuter stil zijn. Op deze manier wijs je hem niet meteen terecht, maar leid je af.

5. Houd je peuter bezig

Gilpartijen komen vaak voor in de supermarkt. Goede afleidingstactiek is je peuter bezig houden. Vertel bijvoorbeeld wat je aan het doen bent, welke producten je pakt en wat er om hem heen gebeurt. Een mooi verhaal zorgt vaak voor een stille peuter. Een andere veelgebruikte tactiek is je peuter laten helpen. Geef hem een taak, zoals bananen halen. Tijdnood? Entertain je kind dan met een speeltje. Maar let op: niet pas als hij gaat gillen, gelijk als jullie in de supermarkt zijn. Anders heeft het geen effect.

6. Verwoord zijn gevoelens

Moe, verveeld of chagrijnig; leg je peuter uit dat je snapt hoe hij zich voelt. Gillen is ten slotte een vorm van uiten en jouw verwoording helpt je peuter om zich uit te drukken. Zeg: ‘Ik weet dat je naar huis wilt, maar we hoeven alleen nog melk en koekjes te halen. We zijn zo klaar’. Dit geeft je peuter gelijk een tijd die hij nog vol moet houden en hij begrijpt dat jij weet wat hem dwars zit.

7. Last but not least: negeer de kijkers

Je kent ze wel, die blikken van mensen. De ‘wat een druk kind’ of ‘ze moet haar kind opvoeden’ blikken. Hoe moeilijk ook, laat ze maar lekker kijken. Het maakt niet uit wat zij denken. Jij weet dat je peuter ook stil kan zijn en nu toevallig even niet. Een slechte dag kan voorkomen, het blijven gelukkig kleine mensjes en geen machines met uit-knop.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Als je peuter een driftbui heeft: 7 tips om te dealen met een gillende peuter
Sluiten