Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Dromen tijdens je zwangerschap

Je kind vergeten, verlaten worden door je partner of je auto die in brand staat… Als je zwanger bent, kun je heftig dromen. Maar waarom droom je tijdens de zwangerschap zo vaak en lijkt het soms levensecht? 

Levensechte dromen

In je dromen verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt. Ook dingen die je onbewust bezig houden, zoals twijfels over het moederschap of angst voor de bevalling. Door je zwangerschapshormonen, neem je extra gevoelens en emoties mee de nacht in. Die komen vervolgens tot uiting komen in je dromen.  

REM slaap/droomslaap 

Elke nacht doorloop je vijf slaapfasen. De REM slaap, ook wel droomslaap genoemd, is daar één van. Als je zwanger bent, breng je meer tijd door in de REM slaap (de fase waarin dromen voorkomen). Naarmate je verder in je zwangerschap komt, slaap je ook minder vast. Je wordt wakker in je REM slaap, waardoor je dromen beter kunt herinneren. 

Tip: Als je zwanger bent, is een goede nachtrust vaak ver te zoeken. Bekijk onze tips voor een comfortabele slaaphouding!

Zwanger & nachtmerries

Aan het eind van je zwangerschap kun je meer last hebben van nachtmerries. Badend in het zweet word je wakker en vaak weet je tot in detail de nachtmerrie op te rakelen.  Gelukkig is dromen tijdens de zwangerschap in het algemeen positief. Sommige deskundigen beweren dat je hierdoor beter bent voorbereid op de bevalling.

Praat over je angsten

Ben je onzeker en bang voor de bevalling of het moederschap? Praat er dan met iemand over. Dit lucht niet alleen op, maar zorgt er ook voor dat je ’s nachts minder maalt én beter slaapt. Probeer ook ontspannen te gaan slapen. Kijk liever geen televisie voor het slapen gaan en leg je mobiel weg of zet hem uit. 

Reageer op artikel:
Dromen tijdens je zwangerschap
Sluiten