Sterretjes zien? Deze tips verminderen duizeligheid tijdens je zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap last hebben van duizeligheid en dat is behoorlijk vervelend. Vooral vanaf week vijf kan ‘t opspelen en dus is het goed om te weten wat je kunt doen om duizeligheid te verminderen. Van blijven bewegen tot goed drinken: we geven een aantal tips.

En leggen ook uit hoe het kan dat je af en toe sterretjes ziet.

Duizeligheid tijdens zwangerschap

Duizeligheid tijdens je zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Zo draagt een lage bloeddruk (die je met name tijdens het tweede trimester kan ervaren) bij aan een duizelig gevoel.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat bloed lastiger door je lichaam stroomt dan als je niet zwanger bent. Dat komt doordat je baarmoeder meer druk uitoefent op je organen en benen. Ook bloedarmoede, een te laag bloedsuikergehalte of opvliegers zorgen ervoor dat je je duizelig kan voelen.

Combinatie met hartkloppingen

Rond de 30 en 34 weken kan het zijn dat je duizeligheid gepaard gaat met hartkloppingen. Hoe dat kan? Tijdens je zwangerschap moet je zo’n 40 % extra bloed rondpompen. Daardoor wordt je hart zwaarder belast en kan het zijn dat je hartkloppingen krijgt. Mocht dat het geval zijn, ga dan even zitten en probeer flinke inspanningen te vermijden.

Tips

Het is natuurlijk vervelend om duizelig te zijn en dus zijn tips over hoe je dat kunt verminderen voor heel wat zwangere vrouwen meer dan welkom. Het grootste advies dat vaak wordt gegeven door huisartsen is – zodra je voelt dat je duizelig wordt – je moet gaan zitten. Zo breng je je lichaam weer even op adem en word je rustig.

Maar gaan zitten is natuurlijk niet de enige tip die duizeligheid kan verminderen. Hieronder sommen we een aantal adviezen op. Komen ze.

  • Drink goed, al helemaal als het warm is.
  • Zorg ervoor dat je huis voldoende geventileerd wordt en zet – als het weer het toelaat – een raam open.
  • Blijf bewegen, op die manier stroomt het bloed het best door je lichaam .
  • Mocht je vooral in de ochtend last hebben van duizeligheid, zorg er dan voor dat je wat eten naast je bed hebt liggen. Eet eerst iets voordat je opstaat.
  • Heb je een tijdje gezeten? Probeer dan rustig op te staan.
  • Eet – uiteraard met mate – wat zoets of zouts.
  • Probeer op je linkerzij te slapen, op die manier blijft bloed het beste door je lichaam stromen.
  • En last but not least, luister naar je lichaam. Geef jezelf voldoende rust en voel je dan ook niet schuldig om af en toe een dutje te doen.

Goed om te weten is dat je niet direct een huisarts hoeft in te schakelen wanneer je duizelig bent. Heb je last van hartklachten en duizeligheid? Dan is wel het advies om naar de dokter te gaan. De huisarts of verloskundige bepaalt dan of er meer onderzoek nodig is. Benieuwd bij welke eventuele andere klachten je contact op moet nemen met de huisarts? Dat lees je hier.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Sterretjes zien? Deze tips verminderen duizeligheid tijdens je zwangerschap
Sluiten