Dunne vs dikke buik: waar zit het verschil?

‘Zo dat zijn er vast twee?’ of ‘Jouw buik groeit ook niet hard he?’. Reacties op jouw zwangere buik zijn onvermijdelijk. Opeens lijkt iedereen een mening te hebben. Niet vreemd dat je soms onzeker wordt van al die opmerkingen. Is je buik echt te groot of te klein voor het trimester waar je in zit?

Dunne buik of dikke buik?

Als je een dikke buik hebt, betekent dat niet automatisch dat je een groter kind krijgt. Andersom geldt precies hetzelfde. De grootte van je buik hangt voornamelijk af van de manier waarop jij je kindje draagt. Je buik zal wat dikker zijn als je baarmoeder meer naar voren ligt.

Wist je dat.. Optische illusie vaak een grote rol speelt? Als je klein en tenger bent, valt je buik namelijk sneller op en lijkt hij dus groter. Daarentegen lijken lange vrouwen vaak een kleine buik lijken te hebben, zo spelen onze hersenen een spelletje met ons!

Als je opnieuw zwanger bent

Het kan dat je buik bij een tweede of derde zwangerschap eerder zichtbaar is dan bij je eerste kind. Kon je je bij je eerste zwangerschap nog tot de twintigste week probleemloos in je vertrouwde spijkerbroek hijsen, is dat nu met twaalf weken al ondenkbaar. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken.

Tip: Past jouw broek niet meer? Bekijk hier de positiemode musthaves en laat je inspireren!

Klopt de grootte van jouw buik?

Je verloskundige houdt de grootte van je buik goed in de gaten en kijkt of deze overeen komt met de zwangerschapsduur. Dit doet ze aan de hand van een handige berekening: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus vier centimeter. De uitkomst komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent. Weten hoeveel kilo je gemiddeld aankomt tijdens je zwangerschap? Bekijk ons overzicht »

Reageer op artikel:
Dunne vs dikke buik: waar zit het verschil?
Sluiten