Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Peuter 5 jun 2020

Goed voor de aarde, leuk voor je kind: 6 x duurzaam speelgoed

Het is vandaag Wereldmilieudag en dus staan we extra stil bij ons klimaat. Om samen met je kind een steentje bij te dragen aan het milieu kun je bijvoorbeeld wat vaker de fiets pakken, wat minder vlees eten óf spelen met duurzaam speelgoed.

En daarom delen we een lijstje met het allerleukste duurzame speelgoed: van een houten poppenhuis tot een verstelbare fiets.

Duurzaam speelgoed

Nog eerst even iets over de aard van duurzaam speelgoed. Want wanneer is iets nou duurzaam? In het geval van speelgoed gaat het vooral om speelgoed dat is gemaakt van ecologische, niet-giftige en veilige materialen. Ook zie je vaak dat duurzaam speelgoed gemaakt is van natuurlijke materialen die lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een houten poppenhuis. Benieuwd naar de leukste items? Komen ze.

Strandset gemaakt van bioplastic

Mocht je binnenkort naar het strand gaan en nu al met je handen in het haar zitten over hoe je je kindje de hele dag kunt vermaken, geen stress. Bij HEMA verkopen ze sindskort een strandset gemaakt van bioplastic. Het emmertje, de schepjes en de vormpjes zijn gemaakt van overblijfsen van suikerriet die zijn ontstaan bij de productie van suiker. Gegarandeerd feest op het strand.

strandset
Bron: HEMA

Een fiets op de groei

De fiets van Wishbone bike is een fijne optie wanneer je speelgoed wil kopen dat lang meegaat. Het fietsje is namelijk verstelbaar en dus haalt zowel peuter als kleuter er behoorlijk wat plezier uit. Zo kun je de fiets ombouwen tot driewieler óf tweelier. Op die manier groeit de fiets met je kindje mee en is-ie dus hartstikke duurzaam. Nog een pluspunt is dat het voertuigje gemaakt is van hout.

wishbone bike
Bron: I love speelgoed

Wobbel

Heb je het over speelgoed waar je van alles mee kan, dan kom je al gauw op de zogeheten Wobbel. Een balance board waarop kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Het hout, waarvan de plank is gemaakt, komt van streng gecontroleerde plantages. Ook wordt de Wobbel geleverd in karton dat volledig recyclebaar is.

wobbel
Bron: Bol.com

Stapelbekers

Voor de allerkleinste staat er uiteraard ook wat speelgoed in het lijstje. Met de stapelbekers van Mushie & Co ontwikkelt jouw zoon of dochter zijn of haar motorische vaardigheden. Het stapelen van bekers is een typische bezigheid die dus niet alleen zorgt voor vermaak maar óók voor de ontwikkeling. Wat ‘t speelgoed duurzaam maakt is dat het vrij is van chemische stoffen als BPA, PVC en ftalaten.

stapelbekers mushi
Bron: Bol.com

Auto met zonnepaneel

Mocht je dit speelgoed gaan aanschaffen, ga er dan maar even goed voorzitten. Het autootje van AUTOGAMI moet je namelijk helemaal zelf in elkaar zetten, maar… Als-ie eenmaal af is, kun je je kind wel blij maken met een duurzame speelgoedauto die rijdt op zonne-energie. Het speelgoed zelf is gemaakt van milieuvriendelijk karton en wordt geproduceerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

autogami
Bron: Bol.com

Ecologisch houten poppenhuis

Een poppenhuis dat niet alleen gemaakt is van duurzaam materiaal, maar ook nog eens duurzaamheid uitstraalt. Dat is het poppenhuis van Plantoys. Het huis is namelijk voorzien van een windmolen, een zonnepaneel, recyclingbakken en zonweringen. Op die manier kun je je kind al spelenderwijs leren wat duurzaamheid is.

poppenhuis plantoys
Bron: Bol.com

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed voor de aarde, leuk voor je kind: 6 x duurzaam speelgoed
Sluiten