Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Echo's en onderzoek 25 okt 2021

Zwanger van een (te) kleine baby: wanneer is er sprake van dysmaturiteit?

Als je zwanger bent, is de gezondheid van je baby je allerhoogste prioriteit. Samen met een verloskundige of behandelend arts, houden jullie de groei en ontwikkeling van je baby goed in de gaten. Maar soms komt het voor dat je baby niet goed groeit. Een te laag geboortegewicht kan daar een gevolg van zijn.

Als je baby een te laag geboortegewicht heeft, wordt dat ook wel dysmaturiteit genoemd. Wanneer wordt een baby officieel te licht bevonden, en wat zijn de risico’s? We zetten het voor je uiteen in dit artikel.

Wat is dysmaturiteit?

Gemiddeld genomen wegen baby’s in Nederland tussen de 2500 en 4000 gram bij geboorte. Het gemiddelde gewicht is ongeveer 3500 gram, maar daar zit veel variatie in. Als je baby bij de geboorte echter minder weegt dan 2500 gram, is er sprake van een dysmature baby. Dat betekent dat je baby een te laag geboortegewicht heeft voor de duur van de zwangerschap.

Een prematuur geboren baby is dus niet persé dysmatuur. Het is waarschijnlijk veel te licht, maar ligt wel op de goeie groeicurve voor het aantal weken waarna hij of zij geboren is. Dysmaturiteit kan dus ook voorkomen bij voldragen zwangerschappen. Als baby’s minder wegen dan 2300 gram, worden ze vaak na de geboorte in een couveuse gelegd, voor een nader te bepalen tijd.

De kenmerken van een dysmature baby zijn:

  • Een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap
  • Weinig lichaamsvet
  • Het gezichtje ziet er ‘oud’ uit
  • Mager lijfje met kleine handjes en voetjes
  • Baby is vaak alert en hongerig

De oorzaken van een te lichte baby

Als een baby dysmatuur blijkt te zijn, kan het ontstaan daarvan meerdere oorzaken hebben. Deze zijn zowel in te delen onder moederlijke factoren en kindfactoren:

Moederlijke factoren:

  • Een slechte toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de placenta. Dat kan veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk. Hierdoor bestaat het risico dat de placenta zich minder goed ontwikkeld, en kleiner blijft.
  • Het gebruik van alcohol, drugs en sigaretten tijdens de zwangerschap.
  • Ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap.

Kindfactoren:

  • Je baby kan zonder het te weten een syndromale afwijking hebben, waardoor het geboortegewicht van je baby laag zal zijn. Dit betreft meerdere chromosomale afwijkingen.
  • Jouw baby kan tijdens de zwangerschap infecties hebben opgelopoen, zoals toxoplasmose of het cytomegalovirus. Deze hebben als risico een laag geboortegewicht bij baby’s.

Behandeling van een dysmature baby

Hoe jouw baby met een te laag geboortegewicht wordt behandeld, wordt door artsen door middel van onderzoek bepaald. Na de geboorte verliest jouw baby, in tegenstelling tot baby’s met een normaal geboortegewicht, sneller z’n warmte. Daarom zal je baby opgevangen worden in verwarmde doeken, en zal hij of zij waarschijnlijk in een couveuse worden gelegd.
Aan de hand van bloedonderzoek en andere testen proberen artsen te achterhalen waarom jouw kindje achtergebleven is in groei, en waar hij of zij precies tekorten aan heeft.
Het bloedglucose gehalte van je baby zal regelmatig worden gecheckt, zodat hier geen tekorten ontstaan. Een infuus met glucose kan helpen om de bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen.

Pas als je baby weer op een normaal gewicht is, dus denk aan ruim boven de minimale grens van 2500 gram, en hij of zij verder gezond lijkt, is het pas mogelijk om je baby mee naar huis te nemen.
Let er echter wel op dat voldragen baby’s met een te laag geboortegewicht op latere leeftijd mogelijk met dezelfde problemen kampen als prematuur geboren baby’s.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger van een (te) kleine baby: wanneer is er sprake van dysmaturiteit?
Sluiten