Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Baby 24 apr 2019

Eczeem bij je baby? Oorzaken, symptomen, behandeling en tips!

Als je tijdens je zwangerschap last hebt – of had – van eczeem is de kans groot dat jouw kindje dit ook krijgt. No worries, babyeczeem is een veelvoorkomende huidaandoening. Er zijn dan ook verschillende manieren om babyeczeem te herkennen én behandelen. Heeft jouw baby last van eczeem? Lees dan snel verder!

De wetenschap heeft bewezen dat babyeczeem optreedt op het moment dat je kindje niet voldoende vetcellen produceert. Dit zorgt ervoor dat de huid droog raakt en vocht verliest. Dit heeft tot gevolg dat de natuurlijke huidlaag moeilijk vocht af kan geven en dit leidt weer tot eczeem.

LEES OOK: Slaapt je kind slecht? Dat kan een teken zijn dat ‘ie eczeem heeft

Oorzaken babyeczeem

Erfelijkheid 

Dit is de meest voorkomende boosdoener die wordt toegeschreven aan het veroorzaken van eczeem bij baby’s.

Droge huid 

Als je baby zich in een omgeving met een lage luchtvochtigheid – zoals de koude winter of airconditioning – begeeft is de op eczeem groot.

Allergenen

Wanneer je baby gevoelig is voor voedselallergenen, zoals pinda’s, zuivel of fruit kan er eczeem ontstaan.

Huidirritaties 

Materialen zoals wol en polyester kunnen de huid irriteren. Evenals bepaalde cosmeticaproducten en wasmiddelen die veel parfum bevatten.

Triggers

Omdat eczeem vaak door genen wordt doorgegeven kun je deze huidaandoening moeilijk voorkomen. Wetenschappers geloven er wel in dat er bepaalde triggers zijn die je kunt voorkomen om eczeem te helpen verminderen. Vermijd:

 • Een droge lucht
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Stof
 • Blootstelling aan hitte
 • Schimmel
 • Tabaksrook
 • Stuifmeel
 • Geparfumeerde cosmetica
 • Strak zittende en/of veel lagen kleding
 • Overmatig baden/douchen
 • Let op allergieën! (voedsel, dieren, huisstof etcetera)

LEES OOK: Waarom een luchtbevochtiger goed is voor je baby

Symptomen

Eczeem kan op ieder moment ontstaan, maar babyeczeem treedt meestal tussen de tweede en zesde maand. Gelukkig is babyeczeem niet besmettelijk, maar wel vervelend. Het gaat gepaard met een branderig gevoel en jeuk, maar ook met de een droge, schilferige en rode huid vol kleine bultjes.

Tips

Gelukkig zijn er verschillende tips die babyeczeem kunnen verminderen en verhelpen:

Gebruik verzachtende middelen

Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème zonder synthetische stofjes kan wonderen verrichten. Als je een nieuw merk aanschaft is het verstandig om het middel eerst op een klein stukje huid aan te brengen om te zien of je baby hier niet allergisch voor is.

Dek de handjes af 

Het is onmogelijk om je kindje 24 uur per dag in de gaten te houden. Wanneer je baby zichzelf krabt, kunnen er permanente vlekken ontstaan en de jeukende huid kan nog erger beschadigen. Bedek zijn handjes met zachte handschoenen en/of knip zijn nageltjes kort om infecties te voorkomen.

Zachte stofjes 

Als het gaat om verlichten van babyeczeem, wil je je baby niet in kleding hijsen die zijn huid irriteert. Ga daarom voor zachte, ademende stoffen, zoals katoen en linnen. Kies ook voor wasmiddelen zonder parfum!

Baden

Zorg dat het badwater niet te heet is en vermijd irriterende middeltjes tijdens het baden. Kindjes met eczeem mogen niet worden blootgesteld aan allergenen en/of heet water. Droog de huid van je baby zachtjes, met een deppende beweging. En smeer je kindje na het baden in met een vochtinbrengende crème.

Huisarts 

Je kunt natuurlijk altijd eventjes langs de huisarts voor persoonlijk advies. Er bestaan veel medische crèmes tegen eczeem.

LEES OOK: 8 Alternatieve manieren om de lucht in huis vochtig te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dailymom

Reageer op artikel:
Eczeem bij je baby? Oorzaken, symptomen, behandeling en tips!
Sluiten