Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Eczeem: hoe en wat

Atopisch eczeem is de meest voorkomende chronische huidziekte bij kinderen. Maar hoe ontstaat eczeem, hoe herken je het en hoe kun je het behandelen? Dokter Leenarts vertelt ons meer.

Te schoon

Sommige onderzoeken laten zien dat 1 op de 5 kinderen aanleg voor eczeem heeft. Dit lijkt steeds meer te worden. Men weet niet zeker waarom, maar velen geven onze enorme hygiëne de schuld.  We zijn dus eigenlijk te schoon op onszelf.

Hoe krijgt een kind eczeem?

Maar of je kind eczeem krijgt is een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Kinderen met eczeem hebben een genetische aanleg voor een niet goed aangelegde huidbarrière. De bovenste laag van de huid staat als het ware “open’’. Met als gevolg dat water niet goed wordt vastgehouden en dat allerlei allergenen die in de lucht zitten de huid in komen. En daar reageert het afweersysteem dan weer allergisch op.

Hoe ziet eczeem eruit?

Eczeem herken je aan droge, rode schilferende plekken, soms met bultjes en blaasjes. Als je kind nog heel klein is, bevindt het eczeem zich vaak op de wangen en romp. Wat later gaat het eczeem met name in elleboogsplooien, knieholtes, polsen en enkels zitten.

Eczeem komt en gaat

Ook al doe je er helemaal niets aan, de ene keer gaat het beter met eczeem dan de andere keer. Soms is er heel duidelijk een reden waarom het eczeem opeens verslechterd. Gaat het niet zo goed met je kind, dan gaat het meestal ook niet goed met het eczeem.  Zo kunnen bijvoorbeeld doorkomende tandjes, een griepje, seizoensinvloeden, maar ook spannende dingen zoals Sinterklaas of een verjaardag effect hebben op het eczeem.

Behandelen van eczeem

In bijna in alle gevallen lukt het om eczeem onder controle te krijgen met een zalf. Er zijn verschillende soorten zalven en soms is het even zoeken naar welke medicijnzalf het beste werkt. Doordat het medicijn in een zalf wordt verwerkt  en te smeren, komt het medicijn precies waar die wezen moet, namelijk op de huid. Vaak wordt in eerste instantie, als alleen vette zalven onvoldoende werken, gekozen voor een hormoonzalf.

Van hormoonzalven wordt de huid toch dun?

Hormoonzalven hebben een slechte reputatie, waarschijnlijk vanwege het woord hormoon. DIt klinkt natuurlijk als iets wat je liever niet bij je kind gebruikt. Het gaat hier echter niet om geslachthormonen. Hormoonzalven – of corticosteroiden – zijn afgeleid van een stof die van nature in de bijnier geproduceerd wordt. Hormoonzalven bestaan al heel erg lang en dus weet men precies welke bijwerkingen er zijn en hoe je die kunt voorkomen. En ja, als je maanden lang elke dag op dezelfde plek hormoonzalf smeert, wordt de huid daar dunner.  Maar om dat te voorkomen adviseren dermatologen altijd om om de zalf slechts enkele dagen per week te gebruiken volgens een 'smeerschema'. Zo kan de huid niet wennen aan de zalf en is het veilig in gebruik.

Tip! Naast  hormoonzalven zijn er ook nog andere behandelingen mogelijk zoals de ouderwetse teerzalf maar ook nieuwere eczeemzalven zoals tacrolimus en pimecrolimus

Goede huidverzorging is de basis van de behandeling

Verder is het  enorm belangrijk om op zoek te gaan naar een vette zalf waarmee je dagelijks – en soms wel meerdere keren op een dag-  je kind kunt insmeren om de droge huid te verzachten. Een neutrale basiszalf als onderhoudszalf is echt de basis van de eczeembehandeling. Veel onderzoeken laten zien dat je door de huid goed vet te houden (en dus de huidbarrière herstelt) er minder hormoonzalven gesmeerd hoeven te worden.Welke zalf dat moet zijn is vaak een kwestie van eigen voorkeur.  De een vindt een hele vette zalf prettig, de ander juist een wat minder vette, of bijvoorbeeld een olie.

Tip!Kies een basiszalf zonder allergenen zoals parfum of wolalcoholen. Zo verklein je de kans op een allergie.

Is atopisch eczeem een allergische reactie op voeding?

Atopisch eczeem ontstaat meestal als je kindje tussen de 3 en 6 maanden oud is, maar later kan ook. Dit is vaak het moment waarop veel moeders stoppen met borstvoeding en je kind op een andere voeding overgaat. De link tussen voeding en eczeem wordt dan ook vaak gelegd. Het is echter uitzonderlijk dat een voedingsallergie de oorzaak is van de eczeemklachten. Het kan natuurlijk wel, dat voeding een rol speelt, maar meestal zijn er dan ook andere (darm)symptomen. Wel is het zo dat kinderen met atopisch eczeem iets meer kans hebben op een voedingsallergie dan andere kinderen. Een voedingsallergie uit zich meestal in rode vlekken, galbulten of gezwollen lippen die ontstaan binnen een uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel. 

Goed nieuws!

Atopisch eczeem is enorm vervelend voor je kind. Gelukkig groeien de meeste kinderen over eczeem heen. Een aanleg voor een droge huid houden ze vaak wel.

Reageer op artikel:
Eczeem: hoe en wat
Sluiten