Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Een babyhuidje

Nooit meer zal het huidje van jouw kindje zo zacht zijn als in de dagen na zijn geboorte. Nergens eelt, overal fluweelzacht. De minuscule haartjes op zijn lijfje maken dat fluweelzachte effect nog sterker. Juist omdat zijn huidje nog zo puur is, is de huid extra kwetsbaar. Maar ook daar heeft moeder natuur een trucje op gevonden: een zelfgemaakte babycrème.

Omdat het huidje van je baby zo kwetsbaar is, wordt de huid in je buik beschermt door een soort witte crème, dit is huidsmeer, ofwel vernix caseosa. De huidsmeer zit vaak nog op de huid als je kind geboren wordt. De huidsmeer beschermt in de buik tegen uitdroging door het vruchtwater. Hoeveel huidsmeer jouw baby nog op zijn lijfje heeft na de geboorte hangt onder andere af van de tijd dat hij in de buik heeft gezeten. Hoe eerder je bevalt, hoe meer uitsmeer je baby heeft. Je kunt de huidsmeer makkelijk afwassen, maar het hoeft absoluut niet. Sterker nog: er wordt steeds meer gedacht dat het goed is om de huidsmeer in te laten trekken. Meestal zie je er drie dagen na de geboorte niets meer van.

Zachte haartjes: lanugohaar

Zoals je misschien wel gezien hebt, zitten er op je baby's lijfje hele kleine, zachte haartjes. Meestal zitten deze haartjes op de schouders, het ruggetje en het gezichtje. Veel meer dan bij een oudere baby. Dit is lanugohaar, oftewel babydons. In je buik was je baby helemaal bedekt met deze haartjes. Door deze haartjes kon de huidsmeer zich beter hechten. Het donshaar beschermt je baby buiten je buik tegen allerlei kleine deeltjes die in de lucht zitten. Je baby zal de donshaartjes binnen een paar weken verliezen. De haartjes die je daarna op zijn lijfje ziet zijn te vergelijken met de haren op je eigen lichaam.

Vlekken op het lichaam

Misschien heeft jouw baby een vlek op zijn lichaam? Wees niet ongerust, een heleboel baby's hebben zo'n vlek. Maar laat deze vlek wel even aan de verloskundige zien. Zij kan precies vertellen wat voor vlek het is en je geruststellen. Natuurlijk kun je er zelf ook veel aan zien.

Welke vlekken zijn er?

  • Aardbeivlek: eerst zijn dit kleine rode vlekjes die niet zo erg opvallen. Gedurende de eerste weken en maanden groeien ze uit en kunnen dik worden. Deze vlekken verdwijnen vanzelf in de eerste twee levensjaren. Ze laten geen litteken achter.
  • Ooievaarsbeet: rode vlek op het hoofdje die net als de aardbeivlek vanzelf verdwijnt. Dankt de naam aan het oude fabeltje over de ooievaar. Mensen geloofden dat de baby door de ooievaar gebeten was.
  • Naevi: ook wel spinnenwebvlek genaamd. Ziet eruit als een netwerk van verdikte bloedvaten. Verdwijnt binnen het eerste levensjaar.
  • Pigmentvlekken: bruine vlekjes die op het hele lijfje voor kunnen komen. Deze verdwijnen niet, maar groeien met je kindje mee. Ze worden niet vaak donkerder.
  • Wijnvlekken: helderrood of paars van kleur. Deze vlek wordt veroorzaakt door gezwollen haarvaatjes in de huid. Ze verdwijnen niet vanzelf. Je kunt er voor kiezen om de vlekken weg te laten halen met een laser.
  • Mongolenvlek/Archipelvlek: komt voor bij kindjes met een donkere huidskleur en heeft niets te maken met het Syndroom van Down. De vlekken trekken vanzelf weg.

Tip! Meer weten ? Wij vertellen je meer over de verzorging van je baby's huid.

Reageer op artikel:
Een babyhuidje
Sluiten