Redactie
Redactie De bevalling 8 jun 2018

Een geschenk uit de hemel

Fara en Haroun zijn gevlucht. De oorlog in Syrië heeft de levens van talloze vrienden en familie gekost. Na de ellendige lange reis naar Europa, het verblijven in overvolle vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra, krijgen ze eindelijk goed nieuws. Fara is in verwachting van hun eerste kind.

Eindelijk lacht de toekomst hen weer toe. Maar dan krijgt Fara weeën…Veel te vroeg, want ze is pas 29 weken zwanger.

Gevlucht

Ik ontmoet Fara en haar man Harun. Ze zijn beiden afkomstig uit Syrië en anderhalf jaar geleden gevlucht naar Nederland. Ze spreken een paar woorden Nederlands, maar Harun spreekt gelukkig goed Engels. Fara kreeg een aantal dagen geleden plotseling weeën. Veel te vroeg, want ze is pas 29 weken zwanger.

Dreigende vroeggeboorte

Bij opname in het WKZ geboortecentrum worden ze uitgebreid gecounseld door de gynaecoloog en de neonatoloog. Als een baby voor de 34 weken dreigt geboren te worden, proberen we de bevalling in ieder geval 48 uur uit te stellen door middel van weeënremmers. Dit is met name om longrijping toe te dienen, zodat de baby’s longetjes beter zijn voorbereid op het leven buiten de baarmoeder. De longrijping geven we via een injectie aan moeder. De inwerktijd is 48 uur. Soms werkt de weeënremming zo goed dat de bevalling nog wekenlang op zich laat wachten, maar vaak gebeurt het dat een bevalling toch doorzet.

Van oorlog gevlucht

Zo ook bij Fara. Na het stopzetten van de remming (omdat de longrijping was ingewerkt), worden de weeën al snel weer krachtiger. Bij opname had Fara 3 tot 4 cm ontsluiting en waren de vliezen nog niet gebroken. De baby ligt in hoofdligging en heeft een goede hartslag. Harun kijkt me angstig aan. Hij voelt zich zo hulpeloos. Ik heb zo met hen te doen! Hoe beangstigend moet het zijn om in een vreemd land in een zo kwetsbare situatie te belanden. Ze hebben al zoveel meegemaakt! Gevlucht uit hun moederland omdat de situatie daar onhoudbaar werd. De oorlog in Syrië heeft de levens van talloze vrienden en familie gekost. Ergens voelen ze zich schuldig dat zij veilig en wel in Nederland zijn. Na de ellendige lange reis naar Europa, het verblijven in overvolle vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra, krijgen ze eindelijk een woning toegewezen. Het feit dat Fara zwanger bleek te zijn, was als een geschenk uit de hemel. Eindelijk lijkt de toekomst hen toe te lachen..

De bevalling zet door

En nu wéér die onzekerheid. Fara vindt het lastig om niet in paniek te raken. Bij iedere wee verkrimpt haar gezicht van de pijn. De tranen rollen over haar wangen. Ze klampt zich vast aan Harun en smeekt hem om haar te helpen. Harun wordt steeds wanhopiger en zelfs een beetje boos. “Please, help her! The pain is too much!”. Uiteindelijk besluit Fara een ruggenprik te nemen tegen de pijn. De anesthesist plaatst de ruggenprik snel en kundig. De opluchting is op Fara’s gezicht af te lezen. Ze kan eindelijk een beetje op adem komen. Ze vraagt me of het goed gaat met de baby. Ze is doodsbang dat de baby iets overkomt. Ik stel haar gerust dat het hartfilmpje er goed uit ziet. Ik maak Fara’s blaas leeg met behulp van een catheter. Zo zorgen we ervoor dat het hoofdje van de baby goed kan indalen. Een volle blaas kan daarbij echt in de weg zitten. Daarna verricht ik een inwendig onderzoek. Fara heeft 9 cm ontsluiting en het hoofdje drukt mooi aan tijdens de wee!

Alles in gereedheid

Niet veel later krijgt Fara persdrang. Ze heeft volledige ontsluiting en het hoofdje is een stuk dieper gekomen. Verpleegkundige Simone belt de kinderartsen om te vertellen dat we gaan beginnen met persen. Ze heeft ook alles klaargelegd. De dienstdoende gynaecoloog in opleiding kijkt op afstand mee naar het hartfilmpje. Eén belletje van mij en hij staat op de kamer om in te grijpen als dat nodig is. Harun is goud waard als tolk. Via hem leg ik Fara uit hoe ze het beste kan persen. De ruggenprik heb ik uitgezet. Zo kan ze hopelijk beter aanvoelen waar ze naartoe moet persen.

Klein meisje

Na 40 minuten persen wordt het hoofdje geboren. De navelstreng zit om het nekje gewikkeld. Voorzichtig haal ik de navelstreng af. Dan wordt de baby geboren. Een meisje. Ik zie direct dat ze haar spieren aanspant en dan horen we na de eerste ademteug al snel een zacht huiltje..Ik laat haar snel aan Fara en Harun zien en plaats haar met haar lijfje in een plastic zak. Dit is om te voorkomen dat haar lichaamstemperatuur te snel daalt. Dan navel ik haar af en plaats ik haar in een voorverwarmd wiegje. Simone neemt de baby en Harun mee naar de kinderartsen die klaarstaan in de opvangkamer om haar na te kijken en te stabiliseren. Ik blijf bij Fara en begeleid de placentageboorte.

Een geschenk uit de hemel

Even later, komt Harun terug in de kamer. Hij huilt van blijdschap. Teder pakt hij Fara’s gezicht vast en kust haar. “She’s beautiful! Thank you Allah!”  Dan volgen de kinderartsen met de couveuse. Een heel klein, lief poppetje ligt in het midden van die grote couveuse. Haar oogjes zijn open. Omdat ze het zo goed doet, mag ze even uit de couveuse en tegen Fara aan liggen. Fara is zo blij en trots. “Inara”, zegt ze. “That is her name” legt Harun uit. “It means sent from heaven”. En zo zag ik twee trotse ouders geboren worden. Ze lopen werkelijk over van liefde voor hun kind. Inara wordt opgenomen op onze NICU. De komende maanden zullen nog vol onzekerheid blijven. Ik hoop vurig dat Inara het goed blijft doen. En dat Fara en Harun hun lange en moeilijke reis tot een goed einde kunnen brengen. Het is ze zo gegund!

Wereldwijd worden ongeveer 1 op de 10 baby's te vroeg (prematuur) geboren. In Nederland zijn dat zo’n 15,000 vroeggeboortes per jaar. Deze baby's liggen vaak weken- of zelfs maandenlang in het ziekenhuis. De kans op complicaties als infectie, hersenbloeding, hart- en longproblemen zijn erg groot. Helaas sterven er jaarlijks ongeveer 1000 baby's aan de gevolgen van vroeggeboorte. Onderzoek is belangrijk voor het voorkomen van vroeggeboorte en voor de zeer specialistische zorg voor deze extreem kwetsbare baby’s. (bron: www.couveuseouders.nl)

Reageer op artikel:
Een geschenk uit de hemel
Sluiten