Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Een hoge bloeddruk

Ongeveer 15% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met een te hoge bloeddruk. Naast vervelende lichamelijke klachten voor jezelf, is dit ook niet goed voor je kindje. Een te hoge bloeddruk vermindert namelijk de doorbloeding van de placenta, waardoor de baby minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Had je vóór je zwangerschap al last van een te hoge bloeddruk, dan zul je voor je zwangerschapscontroles naar de gynaecoloog worden doorverwezen. Hij zal je gedurende de hele zwangerschap nauwlettend in de gaten houden, zodat complicaties voorkomen kunnen worden. Wanneer je geen last van een hoge bloeddruk had vóór je zwangerschap. Kun je voor je controles gewoon naar je verloskundige.

Urine-onderzoek

Het is (nog) niet helemaal duidelijk waarom de ene zwangere vrouw wél last van een hoge bloeddruk heeft en de ander niet. Wel is bekend dat een te hoge bloeddruk vaker voorkomt bij de zwangerschap van een eerste kindje. Wellicht dat zwangerschapsstress er dus iets mee te maken heeft. Wanneer je verloskundige bij een bezoekje een flinke stijging van de bloeddruk constateert, zal ze meteen ook je urine onderzoeken. Dit om te kijken naar het eiwitgehalte, een teveel aan eiwit in de urine zou een teken van nierbeschadiging kunnen zijn. Ook zal ze je vragen of je verder nog klachten hebt. Als dit allemaal goed is, vraagt ze je om twee dagen later terug te komen voor een nieuwe bloeddruk- en urinecontrole. Ook krijg je rust voorgeschreven, dit helpt om de bloeddruk te verlagen. Wanneer er behalve de hoge bloeddruk ook nog andere klachten aanwezig zijn, zal de verloskundige je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Deze zal meestal een hartfilmpje maken van je baby om zo de conditie van je baby te bepalen. Bij jou zal er een bloedonderzoek plaats vinden om te kijken naar eventueel afwijkende bloedwaarden. Zo kan de gynaecoloog zien hoe het met je nier- en leverfunctie gesteld is. Wanneer de uitslagen goed zijn, maken ze meestal meteen een vervolgafspraak voor enkele dagen later. Ze houden je extra goed in de gaten, want wat vandaag helemaal in orde is, kan er morgen weer anders uitzien. Met voorgeschreven bedrust en de nodige instructies over wat te doen bij klachten ga je dan naar huis.

Medicijnen

Een groot risico van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is een verminderde doorbloeding van de moederkoek, hierdoor kan er namelijk een groeiachterstand bij de baby optreden. Bij de zwangere vrouw kunnen er beschadigingen aan organen als de lever en de nieren ontstaan en stollingsstoornissen optreden. Ook stoornissen aan het centraal zenuwstelsel van de moeder zijn wel eens beschreven. Deze zijn echter zeer zeldzaam.
Het mag duidelijk zijn dat een vrouw met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zeer goed in de gaten moet worden gehouden. Gelukkig komen bovenstaande complicaties als gevolg van hoge bloeddruk niet vaak voor. De gynaecoloog zal je immers medicijnen voorschrijven die de bloeddruk verlagen. Wanneer er vlak voor je uitgerekend bent toch nog storingen optreden zal de gynaecoloog de bevalling waarschijnlijk inleiden.

Klachten

Als je hoge bloeddruk hebt en je krijgt last van de volgende klachten waarschuw dan te allen tijde de verloskundige of gynaecoloog. Oók als het weekend, nacht of tijdens de feestdagen is:

  • Sterretjes zien
  • Misselijk gevoel
  • Pijn boven de maagstreek
  • Hoofdpijn
  • Extra vochttoename

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een hoge bloeddruk
Sluiten