Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 24 sep 2020

Een ijzertekort tijdens je zwangerschap; hoe gevaarlijk is dat?

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap meer moe dan normaal. Dat is niets geks. Maar soms kan deze vermoeidheid ook worden veroorzaakt door bloedarmoede. En dat is in de meeste gevallen een gevolg van een ijzertekort.

Wat is bloedarmoede precies? Welke rol speelt ijzertekort hier in en waarom is ijzer zo belangrijk tijdens je zwangerschap? We geven je een compleet overzicht in dit artikel.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede betekent niet dat je te weinig bloed in je lichaam hebt, maar dat je rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten, of dat je een tekort hebt aan rode bloedcellen. Dit zijn de cellen in je bloed die het die rode kleur geven.
Hemoglobine is een belangrijk eiwit in je rode bloedcellen. Zij transporteren namelijk zuurstof vanuit je longen naar de rest van je lichaam. Hemoglobine wordt aangemaakt door ijzer, vitamine B11 en B12.

Als je last hebt van de volgende symptomen, kan er sprake zijn van bloedarmoede:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid en/of flauwvallen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Zweten

Het vervelende van deze symptomen is, dat je deze soms ook ervaart tijdens je zwangerschap. Zodoende kan bloedarmoede aangezien worden als een zwangerschapskwaaltje, terwijl er misschien meer aan de hand is.

Diagnose

Als jij of je arts het vermoeden heeft dat er sprake is van bloedarmoede, zal er bloed bij je afgenomen worden. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid hemoglobine in je bloed.
Bij mannen is er sprake van bloedarmoede als de waarde lager is dan 8,5 millimol per liter. Bij vrouwen is de ondergrens 7.5.
Als je zwanger bent, is het normaal dat je hemoglobinewaarde wat minder is dan normaal. In de eerste 18 weken is de onderwaarde 6,8. Na 18 weken is de ondergrens 6,5.

Het is normaal dat de hemoglobinewaarde lager is bij zwangere vrouwen. De ondergrens ligt dan tussen de 6,3 en 6,8.

Wat veroorzaakt bloedarmoede?

Bloedarmoede kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Denk aan een tekort aan foliumzuur (vitamine B11), een tekort aan vitamine B12, een erfelijke afwijking, een chronische ziekte of infectie zoals reuma, of door groot bloedverlies, bijvoorbeeld na een operatie, miskraam of bevalling.

Maar het overgrote deel van mensen die last heeft van bloedarmoede, hebben een ijzertekort. Dit kan ontstaan door een ziekte, waardoor ijzer uit voedsel niet goed opgenomen kan worden door de darmen. Of door bloedverlies, het eten van ijzerarm voedsel of een zwangerschap.

Bloedarmoede en zwangerschap

Bloedarmoede komt regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Een ijzertekort treedt bij deze groep sneller op, omdat:

  • Je tijdens je zwangerschap anderhalf keer zoveel bloed hebt als normaal. Hierdoor moet je lichaam meer hemoglobine aanmaken, wat niet altijd goed gaat
  • De baby ijzer uit je bloed nodig heeft om goed te groeien.
  • IJzer nodig is voor de aanmaak en groei van je placenta.

Tijdens je zwangerschap wordt je bloed doorgaans twee keer gecheckt op bloedarmoede en een mogelijk ijzertekort. Als de waarden te laag zijn, wordt je vaak nog een keer extra gecontroleerd. Een tijdelijke, milde vorm van bloedarmoede heeft vaak geen ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van je baby. Over het algemeen neemt de baby als het ijzer uit je bloed op dat hij of zij nodig heeft.

Langdurige bloedarmoede die niet wordt behandeld, kan wel gevaarlijk zijn voor je baby. De kans op een miskraam, vroeggeboorte of een kleine baby zijn groter. Sommige artsen zijn zelfs van mening dat een te laag hemoglobine gehalte een rol speelt in doodgeboortes. Het is dus zaak om dit altijd te behandelen.

Behandeling

Als er bloedarmoede bij je is vastgesteld, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Soms kan dit een tekort aan vitamine B11 en 12 zijn, maar in de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een ijzertekort.
Als dit het geval is, zal je eerst een ijzerrijk dieet voorgeschreven krijgen. Als dit te weinig effect heeft, kan de verloskundige je ook ijzertabletten voorschrijven. Deze pillen zijn over het algemeen zeer effectief.
Na een periode van tijd zal je bloed opnieuw worden gecheckt om te controleren of je hemoglobine weer op gemiddeld niveau zit.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een ijzertekort tijdens je zwangerschap; hoe gevaarlijk is dat?
Sluiten