Redactie
Redactie Opvoeden 7 jun 2018

Een jaloerse peuter

Een broertje of zusje erbij kan voor een jaloerse peuter zorgen. Je kind moet mama ineens delen met iemand anders en mist je volledige aandacht. Plots is daar een ‘vreemde’ baby, die met iedere kik die hij geeft op zijn wenken bediend wordt. Hoe voorkom je een stampvoetende, jaloerse peuter?

Je peuter is niet gewend om jullie aandacht te delen met een broertje of zusje. Ineens wordt hij niet meer opgetild als hij huilt en zit er plots iemand anders bij mama op schoot. Dat gaat zomaar niet! Je peuter wordt jaloers en gaat zich of juist poeslief gedragen of gooit zijn kont tegen de krib. Op deze manier probeert hij aandacht te krijgen, ook als deze negatief is. Nog een manier om aandacht te krijgen, is het gedrag van de baby overnemen, dus vaak huilen bijvoorbeeld ineens gaan duimen.

Bereid je peuter goed voor

Met een goede voorbereiding kun je voorkomen dat je kind jaloers wordt. Betrek hem bij je zwangerschap en vertel hem zodra je buik begint te groeien dat er een broertje of zusje in mama’s buik zit. Lees met hem boekjes waarin staat hoe de baby in je buik groeit, zodat hij het wat meer begrijpt. Laat hem de babykamer zien en het wiegje. Vertel hem dat het nieuwe kamertje voor de baby is. Je kunt hem er meer bij betrekken door hem bijvoorbeeld een knuffel uit te laten kiezen voor zijn nieuwe broertje of zusje.

Vergeet je oudste niet

Laat je oudste tijdens de zwangerschap ook al wennen aan meer zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door hem meer dingen zelf te laten doen. Til hem niet meer meteen op als er wat is. Hierdoor is de omschakeling minder groot en verandert er als de baby er is niet meteen heel erg veel. 
Zorg er voor dat je aandacht ook naar hem blijft gaan, als de baby er is. Het voeden van de baby is voor veel peuters een moment van jaloezie. Jij bent intiem met je baby en hij valt er buiten. Spreek dan met je kind af dat je iets met hem gaat doen, als de baby klaar is met drinken.

Toch jaloers?

Is je kind ondanks alle voorbereiding toch jaloers? Probeer hier dan met begrip en een positieve benadering mee om te gaan. Begrijp dat hij jaloers is als de baby wel op jouw schoot mag liggen, maar hij niet. Leg dan ook uit waarom je baby het wel mag en hij niet. De baby kan bijvoorbeeld nog niet zelf zitten en is nog te klein om alleen te spelen. Zeg dat je peuter al heel groot is en dat heel knap zelf kan! Geef hem de rol van grote broer en laat hem bijvoorbeeld de sokjes voor de baby halen en brengen.

Nog meer broertjes en zusjes

Gelukkig hoef je bij een volgende gezinsuitbreiding geen jaloerse peuter meer te verwachten. Bij een derde kind is hij er al aan gewend dat hij de aandacht moet delen. Het tweede (middelste) kind heeft vaak helemaal geen last van jaloezie, doordat hij heel zijn leven al aandacht deelt met zijn broer of zus.

Reageer op artikel:
Een jaloerse peuter
Sluiten