Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Een knuffel tijdens de hechtingsfase

Zodra je baby is geboren, ontwikkelt hij zich razendsnel. Al na zes maanden gaat hij zich aan jou hechten. Maar wat gebeurt er nou precies tijdens de hechtingsfase? En wist je dat een knuffel je baby kan troosten tijdens deze fase? Wij vertellen je meer!

Ontwikkelen maar

Wist je dat de ontwikkeling van je baby direct begint zodra hij geboren is? Je kind moet nu gaan wennen aan alle prikkels die hij krijgt. Bijvoorbeeld honger, slaap, plassen en poepen. Maar ook moet hij zijn ritme gaan ontwikkelen in eten, slapen en wakker zijn.

De hechtingsfase

Omdat jij als moeder de signalen oppakt die je baby geeft, gaat hij zich aan jou hechten. Dit gebeurt meestal als je baby zes maanden is. En die hechting is super belangrijk, want ook al duurt deze hechtingsfase maar even, toch is deze fase heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

O jee… verlatingsangst

Nu de hechtingsfase een feit is, doet de verlatingsangst zijn intrede.  Je baby kan geen moment meer zonder jou. Als je even gaat plassen of je kind naar de crèche brengt, is hij vaak ontroostbaar. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jou vaak een lastig moment.

Een knuffel voor de troost

Als jouw kind jou ook zo mist is een knuffel misschien een goed idee. Sommige kinderen vinden het fijn om een knuffeltje bij zich te dragen. En dat is niet gek want een knuffel geeft namelijk een veilig gevoel en dient als een soort van vervanging voor mama. En juist die veiligheid is super belangrijk voor je kind!

Tip! Is jouw kind ook zo dol op zijn knuffel? Koop dan altijd een tweede exemplaar van zijn favoriete knuffel. Dat scheelt een heleboel tranen als de knuffel een keer kwijt is.

Vriendjes voor altijd

Soms duurt het even, maar er komt vanzelf een moment dat je kind zijn knuffel niet meer bij zich draagt. Als hij wat groter is, zal hij beter begrijpen dat mama toch wel op hem wacht of vanzelf weer thuis komt en heeft hij de veiligheid van zijn knuffeltje niet meer nodig.

Tip! Knuffels zien er vaak schattig uit. Maar hoe schattig ook, pas op met met losse onderdelen of grote knuffels. Die kunnen gevaarlijk zijn. Ook met knuffeldoekje moet je voorzichtig zijn.  Leg nooit een knuffeldoekje over het gezicht van je kind tijdens het slapen. Hij kan hierdoor in ademnood komen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Knuffelkast.nl. “Knuffelkast, voor elke gelegenheid een knuffel die past!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een knuffel tijdens de hechtingsfase
Sluiten