Redactie
Redactie Baby 11 jan 2019

Een laag libido door borstvoeding

Borstvoeding geven is natuurlijk geweldig, maar er is een grote kans dat je libido tot het vriespunt daalt als je jouw kind borstvoeding geeft. Balen, maar het komt gelukkig echt weer goed – beloofd! Maar wat is de reden dat jouw libido daalt?

Het liefdeshormoon is niet zo lief voor jouw libido

Er zijn twee hormonen die de schuld krijgen van het lage libido. Het eerste hormoon is oxytocine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het op gang komen van de moedermelk. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en draagt bij aan de drang van moeders om hun baby te knuffelen.

Oxytocine is ook aanwezig als je de liefde bedrijft – daar komt de bijnaam van dit hormoon van – en dit hormoon komt ook vrij tijdens een orgasme. Je zou dus denken dat dit hormoon de zin in seks zou stimuleren, tijdens het geven van borstvoeding. Maar het tegenovergestelde is het geval.

Doordat de oxytocine tijdens de borstvoeding al aanwezig is, hebben borstvoedende vrouwen vaak minder behoefte aan de intimiteit van hun partner. De hormoonlevels zijn namelijk al ‘verzadigd’ door het geven van de borst. Het enige wat oxytocine en de borstvoeding verder voor elkaar doen, is zorgen voor lekkende borsten tijdens de seks. Voor veel moeders is dit een echte afknapper, maar het is niets waar je je voor hoeft te schamen.

Is het toch een probleem? Draag dan een bh of mooie top tijdens de seks, zodat het je niet stoort.

Oestrogeen

Oestrogeen is het tweede hormoon dat invloed heeft op je interesse in seks tijdens de borstvoedingsperiode. De oestrogeenspiegels zijn erg laag tijdens het geven van borstvoeding.

Weinig oestrogeen zorgt ervoor dat je niet ovuleert en het verlaagt de belangstelling voor seks. Daarnaast kan het vaginale droogheid veroorzaken wat natuurlijk ook niet echt bevorderlijk is.

Andere redenen waardoor je geen zin hebt

Een baby die continu aan de borst drinkt en daarnaast vaak ook nog eens het liefst de hele dag op mamalief ligt, zorgt ervoor je soms gillend gek worden als óók manlief je weer even wilt aanraken.

Te veel aangeraakt worden is daarom naast de hormonen echt een killer voor je libido. Daarnaast zijn er nog veel andere redenen waardoor je even geen zin kunt hebben. Slaaptekort, een pijnlijk post-zwangerschapslichaam, of emoties zorgen ervoor dat je hoofd er soms echt niet naar staat.

Mannen en een verminderd libido

Onderzoek toont overigens aan dat jonge vaders ook worden beïnvloed door de veranderende hormoonspiegel, bij de geboorte van een baby. Het effect is niet zo dramatisch als voor moeders, maar ook vaders’ testosteronlevel daalt als de baby is geboren. Maar, geen zorgen, je libido – die van jou en van hem – komt echt wel weer terug.

Reageer op artikel:
Een laag libido door borstvoeding
Sluiten