Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Een rustige kraamtijd

Je baby is geboren! Je bent zo trots als een pauw en het liefst laat je jouw kind meteen aan iedereen zien. Maar je wereld staat op zijn kop, de bevalling heeft al je energie opgeslokt, je lijf is beurs en je bent moe. Hoe hou je de kraamtijd zo rustig mogelijk en toch gezellig?

Familie en jullie allerbeste vrienden hebben negen maanden lang jouw buik groter en groter zien worden. Ze hebben alle verhalen gehoord en werden alleen maar nieuwsgieriger! Wat zal het zijn, een jongetje of een meisje? En vooral; is het gezond en hoe zal het er uitzien? Zal het veel op haar lijken of juist op hem? Logisch dat ze na het goede nieuws van de geboorte van jullie hummel het liefst meteen de deur plat lopen! En misschien heb jij daar juist ook wel heel veel behoefte aan, je bent namelijk zo trots op dat hummeltje en wil je verhaal graag vertellen. Je bent opgelucht dat de bevalling achter de rug is en dat deze goed is verlopen en wil dat delen met anderen.

Rust en ritme

Maar je lijf is moe en beurs en heeft rust nodig! Daarom is een paar dagen vooral op bed het beste, ook al voel je je goed. Bovendien wil je na de bevalling maar één ding: naar je baby kijken, hem knuffelen en bewonderen. Gelukkig is daar de kraamverzorgster! Zij neemt de dagelijkse taken van je over zodat jij volop kunt genieten van de kraamtijd. Zij verzorgt jou en je baby en bekijkt de ontwikkeling van je baby. Ze geeft je informatie en weet vaak allerlei handige tips omdat ze al jaren met moeders en baby's werkt. Ook zorgt ze voor het bezoek, je partner, je andere kinderen en doet het huishouden. In de kraamtijd is tijd voor rust en het creëren van een eigen ritme noodzakelijk.

Tips voor een rustige kraamtijd

  • Stuur de geboortekaartjes later.
  • Zet de telefoon en deurbel uit op rust- en voedingsmomenten.
  • Vraag mensen eerst te bellen voor ze langskomen.
  • Zorg al ruim voor de bevalling voor de drankjes in huis.
  • Misschien willen opa en oma de andere kindjes wel even een paar uurtjes meenemen naar kinderboerderij of speeltuin. Zo hebben jij en je partner even rust en de kindjes een leuke afleiding.

De kraamdagen zijn voorbij

De kraamverzorgster heeft haar plicht vervuld en neemt afscheid. Je partner is waarschijnlijk weer aan het werk en alles en iedereen gaat weer gewoon zijn gang. Maar de meeste vrouwen zijn nu juist volledig ontregeld Het lijkt een onmogelijke taak de baby te baden en te voeden en te knuffelen, het huishouden en de boodschappen te doen, te zorgen dat er een gezonde maaltijd op tafel komt en er zelf ook nog lekker fris en verzorgd bij te lopen. Iedere jonge moeder heeft even de tijd nodig om een nieuw ritme te vinden. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf en stel prioriteiten. Maak een lijstje wat voor jou belangrijk is. Je baby en jij komen op de eerste plaats! En leg voor wat betreft alle andere dagelijkse zaken de lat niet te hoog.

Langzaam maar zeker zul je zien dat je een duidelijk ritme gaat creëren en kun je meer taken aan. Zorg dat je niet de hele dag loopt te rennen en te vliegen, want een baby voelt heel goed aan of zijn moeder gespannen is en zal hierop reageren door meer te huilen. Accepteer dat je tijd nodig hebt om aan je nieuwe levensritme te wennen en probeer niet aan de omgeving te bewijzen dat je het allemaal perfect onder controle hebt. Het is helemaal geen schande om af en toen even om wat hulp te vragen. Het gaat om jou en de baby en wellicht willen mensen uit jouw omgeving je hier en daar wel een handje helpen.

Reageer op artikel:
Een rustige kraamtijd
Sluiten