Redactie
Redactie Beauty 7 jun 2018

Een stralende glimlach

De ingrediënten voor een stralende glimlach zijn mooie witte tanden, verzorgde lippen en een frisse adem. Volg deze tips en maak van jouw mond een onweerstaanbare blikvanger!

Lachen is gezond. Maar door onzekerheid over je gebit of adem, wil het lachen je nog wel eens vergaan. Een mooi gebit is een schoonheidsideaal. Gelukkig is er genoeg dat jij – eventueel met behulp van je tandarts – kunt doen om een échte Hollywood smile te krijgen.

Wit

De kleur van je tanden is genetisch bepaald en hangt af van de kleur van je tandbeen (de binnenkant van je tand). Maar je kunt zelf het een en ander doen om wittere tanden te krijgen en/of te behouden.

 • Thee, koffie en rode wijn tasten de kleur van je tanden aan. Drink hier dus minder van – of stop helemaal met deze dranken.
 • De zuurgraad in sommige frisdranken is zo hoog dat het je tandglazuur kan oplossen. Reden genoeg om te stoppen!
 • Nicotine kan je tanden verkleuren. Stoppen met roken is in de eerste plaats het beste voor jouw ongeboren kindje en jezelf, maar dus ook voor je tanden.

Wie niet kan leven zonder een dagelijkse doses cafeïne of fris, zorg dan dat je tegelijkertijd een glas water drinkt of spoel je mond even na. Dit vermindert de aantasting van jouw tanden.

Goede verzorging

Goede tandhygiëne is belangrijk om je tanden gezond en wit te houden.

 • Poets minimaal twee keer per dag je tanden.
 • Zorg dat iedere poetsbeurt minstens twee minuten duurt.
 • Vervang je tandenborstel iedere drie maanden.
 • Kies voor een goede ‘witte tanden’tandpasta
 • Nog beter is het om met een elektrische tandenborstel te poetsen omdat die op plaatsen komt die moeilijk te bereiken zijn met een gewone tandenborstel.
 • Poetsen alleen is niet genoeg om je mond goed schoon te krijgen. Flosdraad komt op plekken waar je tandenborstel niet kan komen. Zo haal je alle etensresten tussen je tanden vandaan. Je gebit blijft witter en je voorkomt tandvleesontsteking.
 • Gebruik mondwater tegen bacteriën en tandplak en voor een frisse adem.
 • Ga minstens één keer – het liefst twee keer – in het jaar naar de tandarts. Zo kunnen problemen tijdig worden opgespoord en behandeld voor ze verergeren.

Zwangerschapshormonen

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. De rondrazende hormonen kunnen invloed hebben op je tanden en je tandvlees. En als je erg last hebt van overgeven als gevolg van ochtendmisselijkheid kan dit je tandglazuur beschadigingen. Meer hierover, lees je hier.

Helpende hand

Je kunt je tanden een helpende hand bieden door een witmakende tandpasta te gebruiken of je tanden te laten bleken. Er zijn ook whitening strips te koop die je thuis kunt gebruiken. Deze bevatten een bleekgel waardoor waterstofperoxide vrij komt, en je glazuur iets witter wordt. Maar let op! Niet alle whitening strips zijn goed voor je tanden. Ze kunnen je tandglazuur aantasten of je tanden gevoeliger maken. Wil je zo min mogelijk risico lopen, maak dan een afspraak bij de tandarts. Hoewel er nog geen bewijs is dat het bleken van je tanden schadelijk is voor je baby, wordt het afgeraden tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft.

Slechte adem

Met iemand praten die uit zijn mond stinkt is vreselijk, maar het is nog veel erger als die lucht uit jouw mond komt! Gelukkig kun je er zelf iets aan doen om te voorkomen dat mensen achteruit deinzen als jij je mond open trekt. Twijfel je of je adem nog fris is? Lik dan over de binnenkant van je schone pols en ruik. Je adem ruikt hetzelfde dus weet je of je moet ingrijpen.

Zo houd je je adem fris:

 • Goede mondhygiëne – poetsen, flossen en spoelen. Poets ook de binnenkant van je wangen, je gehemelte en je tong. Vooral je tong is een verzamelplaats voor stinkende bacteriën. Gebruik een speciale tongschrapers om die bacteriën te verwijderen.
 • Drink wat water na alles wat je eet om etensresten weg te spoelen.
 • Alcohol, koffie en roken zijn veroorzakers van slechte adem.
 • Slechte adem kan worden veroorzaakt door geïrriteerd tandvlees. Vitamine C helpt je tandvlees te beschermen en te genezen. Eet groente en fruit dat rijk is aan vitamine C zoals aardbeien, kool, sinaasappels, kiwi’s en rode paprika.
 • Tandplak veroorzaakt slechte adem dus eet kaas, pinda’s, bleekselderij en wortels want die voorkomen de opbouw van tandplak.
 • Een droge mond bevordert nare geurtjes dus drink voldoende – vooral water – om bacteriën weg te spoelen.
 • Verse salie, peterselie en munt zijn goede ademverfrissers. Kauw op de blaadjes of drink een kopje pepermunt thee.

Als deze bovenstaande tips niet werken, kan het zijn dat je probleem een medische oorzaak heeft zoals chronische tandvleesproblemen. Overleg in dat geval met je tandarts of huisarts.

Zachte lippen

Goed verzorgde lippen zijn natuurlijk ook een onderdeel van je stralende mond. En met de winter op komst is het belangrijk dat je extra aandacht aan ze besteedt. Gebruik je natte tandenborstel na het poetsen om je lippen zachtjes te scrubben en de dode huidcellen te verwijderen. Daar worden je lippen lekker zacht van. Smeer ze daarna in met lippenbalsem, vaseline of een verzorgende lippenstift. Rode lippenstift is helemaal trendy op het moment. En rood is niet alleen super sexy, maar zorgt er ook nog eens voor dat je tanden witter lijken!

Reageer op artikel:
Een stralende glimlach
Sluiten