Redactie
Redactie Peuter 18 sep 2019

Wat je het beste kunt doen als jouw kindje enorm eenkennig is

In de eerste paar jaar van het leven van jouw kindje krijg je meerdere malen te maken met fases waarin jouw kindje eenkennig is. Het kan een vervelende periode zijn, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner.

Jullie kind zit het liefst aan één van de ouders vastgeplakt en als er ook maar iemand in de buurt komt is het huilen geblazen. Hartstikke moeilijk als je bijvoorbeeld moet werken of ergens anders naartoe moet.

Wat is het?

Eenkennigheid is wanneer jouw kindje zich sterk aan één persoon gaat hechten. Vaak is dat degene waarmee de baby of peuter het vaakst is. Wanneer er ook maar een ander persoon in de buurt komt raakt de baby of peuter compleet overstuur. Vaak komt eenkennigheid voor in de periode dat ze voor het eerst naar een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal gaan.

Tips bij eenkennigheid

Wanneer je kindje eenkennig is kan dit hartstikke vervelend zijn. Voor jullie als ouders is het vervelend om te zien dat jullie kind overstuur is omdat jullie (of een van de twee) weggaan. Maar ook voor het kindje is het niet leuk. Hieronder lees je tips hoe je het beste kunt omgaan met deze fase.

Tip 1: Wanneer je jouw kindje naar de kinderopvang, gastouders of misschien gewoon naar opa en oma brengt is het een goed idee om je kind daar eerst te laten wennen. Neem rustig afscheid en laat je kindje niet langer dan één of twee uur daar. Probeer dit steeds wat langer te doen.

Tip 2: Daarnaast is het ook belangrijk om het contact met anderen rustig op te bouwen. Wanneer je ergens op bezoek gaat laat je jouw kind eerst even rustig wennen, in plaats van gelijk bij iemand op schoot te zetten. Het is allemaal al spannend genoeg. Probeer een beetje te spelen en je zal zien dat het daarmee vaak wel goedkomt.

Tip 3: Een vast afscheidsritueel wanneer je baby of peuter bijvoorbeeld naar de opvang gaat is ook een goed idee. Ga in ieder geval niet in één keer weg. Soms lijkt dit een goed idee, maar voor een baby kan het best heftig zijn als de moeder of vader waaraan ze zo gehecht zijn opeens er vandoor zijn gegaan. Geef daarom een kus en een knuffel en zeg gedag. Kinderen gaan dit steeds sneller herkennen en weten daarna ook dat en goed is en je hem of haar gewoon weer op komt halen.

Lange of korte periode?

De meeste kinderen beginnen last te hebben van eenkennigheid rond de 8 maanden. Per kind is het dan weer verschillend hoe lang deze fase duurt. Het kan zo binnen een maand voorbij zijn, maar het kan ook veel langer duren of zelfs meerdere keren beginnen. Hoe lastig deze fase ook kan zijn, denk maar zo, ook deze fase gaat weer voorbij.

Dit artikel is geschreven door Vera Guldemeester.

Lees ook: Een veilige hechting: wat is het en waarom is het belangrijk voor je kind?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Wat je het beste kunt doen als jouw kindje enorm eenkennig is
Sluiten