De eerste afspraak bij de verloskundige: dit kan je verwachten

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan. Het is belangrijk om vrij snel in je zwangerschap een verloskundige in de arm te nemen.

De verloskundige zal je ongeveer tussen de 10 en 12 keer zien tijdens je zwangerschap. Maar de eerste afspraak is misschien wel het spannendst. Deze vindt normaal gesproken plaats tussen de 8 en 10 weken. Als je al eerder contact opgenomen hebt met de praktijk omdat je niet weet hoe lang je al zwanger bent, of omdat je andere zorgen hebt, kan je soms al eerder terecht. Wat kan je precies verwachten? Wij zetten het voor je op een rij:

Nog geen verloskundige gekozen? In dit artikel lees je hoe je de praktijk kiest die het beste bij jou past.

De vragenlijst

Je eerste afspraak bij de verloskundige zal bol staan van allerlei vragen. Jouw contactpersoon zal alles van jou en je partner willen weten. Het is dus belangrijk om je partner mee te nemen. De verloskundige zal vragen naar je leeftijd, die van je partner. eventuele erfelijke aandoeningen in beide jullie families en wat voor werk je doet, om in te kunnen schatten of dit belastend voor je wordt later in de zwangerschap.

Daarna zal ze je vragen naar je zwangerschap. Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie? Hoe lang waren je cyclussen voor je zwangerschap gemiddeld? Op welke dag testte je positief op je zwangerschapstest? Op basis van deze gegevens kan de verloskundige al een schatting maken van je uitgerekende datum. Ook zal ze vragen naar eventuele eerdere zwangerschappen? Heb je wellicht miskramen of abortussen gehad? Voel je je erg ziek, of heb je misschien wat bloed verloren?

Bloedonderzoek

Grote kans dat jouw verloskundige bloed van je af wil nemen. Soms kan dit in de praktijk zelf, soms moet je op een externe locatie laten doen. Je bloed zal onderzocht worden om te bepalen wat je bloedgroep is, je rhesusfactor, je glucose en ijzerwaarden en ziekten zoals hepatitis B, syfilis en hiv. Afhankelijk van je waarden, wordt er later in je zwangerschap nog eens bloed afgenomen.

Lichamelijk onderzoek

Elke keer als je bij de verloskundige bent, zal je bloeddruk gemeten worden. Dit is belangrijk om in de gaten te houden, omdat een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap niet wenselijk is. Ook zal je gevraagd worden naar je standaardgewicht, voordat je zwanger werd. Bij sommige praktijken wordt je bij elke afspraak gewogen, anderen vinden dit minder belangrijk. Houd je gewicht in ieder geval zelf altijd goed in de gaten.
Als je wat verder in de zwangerschap bent, zal de verloskundige ook aan jouw buik voelen, om in te schatten hoe de baarmoeder groeit. Deze is voelbaar zodra deze boven het schaambeen uitkomt. Dit is meestal vanaf een week of 10.

De eerste echo

Sommige praktijken kunnen deze echo’s zelf maken, bij andere praktijken wordt je doorverwezen naar een echocentrum. Normaal gesproken wordt de eerste echo op 10 weken gemaakt. Soms gebeurt dit echter al eerder. Bijvoorbeeld wanneer je dit als moeder heel graag wilt, als je niet weet hoe lang je zwanger bent, of als je bijvoorbeeld bloed hebt verloren. Op deze echo kan vastgesteld worden of het om 1 baby of om een meerling gaat, of de baby goed ingenesteld is in de baarmoeder, of er hartactie te zien is, en hoe lang de baby is. Op basis van die gegevens kan worden vastgesteld hoe lang je zwanger bent. Het hartje is bij de eerste echo nog niet te horen. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 13 weken.

Volgende afspraken en belangrijke vraagstukken

Tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige zal je ook nieuwe afspraken inplannen. De eerstvolgende is waarschijnlijk rond de 13 weken, waarbij er met een doppler naar het hartje geluisterd zal worden. In je eerste trimester zal je ongeveer 1 keer per maand in de praktijk komen. In je tweede trimester wordt dit vaak 1 keer in de 3 weken en in je derde trimester loopt dit op naar eens in de 2 weken en in de laatste maand elke week.
Ook zal de verloskundige je vragen om na te denken over vraagstukken zoals prenataal onderzoek. Zou je dit willen voor jouw baby en wat zijn de opties? Ook zal ze je vragen of je al voorkeuren hebt over de manier van bevallen. Het is helemaal niet erg als je dit nog niet weet, maar het is goed om hier al even over na te denken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De eerste afspraak bij de verloskundige: dit kan je verwachten
Sluiten