Gina Koninkx
Gina Koninkx Baby 7 apr 2021

Is jouw baby al klaar voor zijn eerste hapje? 3 signalen waaraan je dat herkent

De meeste ouders vinden het ontzettend spannend: is onze baby al klaar voor zijn eerste hapje? Je kunt nóg zo veel boeken hebben gelezen, als je het allemaal voor het ‘echie’ moet gaan doen, heb je nog tientallen vragen.

Klaar voor het eerste hapje, of nog niet?

De meeste baby’s beginnen tussen de vier en zes maanden aan hun eerste hapje met vast voedsel. Vier maanden is overigens ook wel echt de absolute ondergrens. Na maanden borst-of flesvoeding te hebben gegeven, leren ze in deze nieuwe fase smaken en texturen kennen. Als je deze drie signalen herkent, is jouw baby klaar voor zijn eerste hapje.

1. Je baby kan zelfstandig zitten in de stoel

Het is belangrijk dat je kleintje zelf kan zitten in de baby- of kinderstoel aan tafel. Een goede zithouding is belangrijk zodat je kindje niet kan stikken in het eten. Houd goed in de gaten of je kindje goed kauwt en slikt.

2. Je baby grijpt naar eten

Als je je kindje in de kinderstoel aan tafel zet is het goed om te observeren hoe je baby reageert op eten dat op tafel staat. Let je kindje op hoe jij eet of geeft ze duidelijk met haar handjes aan dat ze het eten wil pakken, is dat vaak een teken dat ze hier aan toe is.

3. Je kleintje is groot genoeg

Je kindje moet ook groot genoeg zijn om te kunnen beginnen met eten. Meestal kun je dit bepalen door het volgende: is je kindje het dubbele aangekomen in geboortegewicht en weegt ze tegen de 6 kilo? Dan zit je vaak goed.

LEES OOK: De eerste hapjes: deze tips helpen je om te starten

Belangrijk om op te letten

Er zijn nog een aantal dingen om op te letten als je begint met het eerste hapje.

 • Kies voor zacht, makkelijk verteerbaar voedsel zo als gepureerde zoete aardappel of geprakte avocado
 • Wees terughoudend met nitraatrijke producten (bijvoorbeeld: rode bieten, sla en spinazie)
 • Geef kleine hapjes en observeer of je baby het goed wegkrijgt
 • Als je baby na het eten van (bepaald) vast voedsel moet overgeven, diarree of uitslag krijgt is het goed om de huisarts of het consultatiebureau raad te plegen. Wellicht is het een allergische reactie.
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Motherly

  Reageer op artikel:
  Is jouw baby al klaar voor zijn eerste hapje? 3 signalen waaraan je dat herkent
  Sluiten