Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 12 nov 2020

Eerste hapjes geven aan je baby: hoe pak je dat aan?

Je kleintje ruikt nog heerlijk naar melk en de poepluiers zijn ook nog acceptabel qua geur, maar dan gaat plots alles veranderen. De eerste hapjes. Maar hoe pak je dit nou precies aan?

Vanaf vier maanden kun je gaan experimenteren met hapjes geven aan je kleintje. De darmen zijn ver genoeg ontwikkeld om ook ander voedsel te verwerken naast de melk en de smaakpapillen staan te springen om nieuwe smaken te leren kennen. Maar het duurt nog even tot je baby ook echt met de pot mee kan eten. Hier zijn de kids vaak pas rond de leeftijd van 1 jaar klaar voor. In de tussentijd ben je vooral aan het uitproberen en smaken laten leren kennen.

Hoe bied je eerste hapjes aan?

Er zijn kort gezegd twee methodes. Bij de een begin je rond de vier maanden met het pureren van groenten en fruit, bij de ander begin je pas met zes maanden en bied je juist hele brokken van bepaalde groenten en fruit aan. Deze laatste manier heet de Rapley-methode en daar kun je hier meer over lezen.

Bij de eerste methode kun je voor de eerste hapjes groente koken of stomen en pureren. Bij stomen blijft er meer smaak in de groente zelf en blijven ook de meeste vitaminen en andere voedingstoffen in tact. Kies je ervoor om het te koken? Kook het dan niet zo lang dat het helemaal pap wordt, maar net zacht genoeg om het de kunnen pureren. Zodra je baby dit zonder moeite eet, kun je overgaan op fijn- of grof gemaakte hapjes. Met geprakt of geraspt eten kan je baby het kauwen onder de knie krijgen.

Je kunt ook gebruikmaken van een speciale babyvoeding stomer/blender. Er zijn er verschillende te koop, maar allen een enorme uitkomst omdat je maar één apparaat hoeft schoon te maken en je niet liters water hoeft te verspillen aan twee kleine babyhapjes per dag.

Maar welke methode je ook kiest, het wordt een grote kliederboel aan tafel met eerste hapjes. Verwacht bergen vuile slabbetjes en truitjes, proeven, kauwen en verslikken. Het is een hele kunst om te leren eten. Maar voor je het weet zit je baby met het hele gezin aan tafel en eet het apetrots zijn bordje leeg.

Eerst even proberen

Veel ouders beginnen vanaf vier maanden met fruit en groente als eerste hapjes, om hun baby te leren happen van het lepeltje en hem allerlei nieuwe smaken te laten ontdekken. Dit is nog ruim voordat de baby de bijvoeding echt nodig heeft. Dat is namelijk pas vanaf zes maanden het geval.

Neem de tijd om je baby te laten wennen aan vast voedsel. Begin met een aantal dagen achter elkaar hetzelfde hapje geven en als het niet aanslaat, probeer je het een paar weken later nog eens. Het duurt namelijk even voordat baby’s een smaak echt zullen herkennen. Zo is de vuistregel dat je een smaak vijf keer moet aanbieden, voordat je baby eraan gewend is.

Tip: Gebruik een plastic lepeltje, dat is prettiger voor je baby.

Wat geef ik als eerste hapjes?

Omdat de darmen nog verder moeten ontwikkelen is het belangrijk om niet direct alle soorten voedsel aan te bieden bij de eerste hapjes. Het duurt nog even voordat de maag en darmen vlees goed kunnen verwerken. Dus houd je het liefst aan onderstaande adviezen.

Vanaf vier maanden

 • Granen – Alleen glutenvrije graansoorten, zoals rijstebloem of maïzena.
 • Fruit – Start met zoet en zachte fruitsoorten zoals peer, meloen, banaan en perzik. Appel kan ook als je de stukjes heel fijn raspt of de appel even kort kookt. Natuurlijk zijn vruchtenmoes en verdund vruchtensap ook geschikt. Mocht dit goed gaan, dan kun je ander fruit kiezen, zoals mandarijn, sinaasappel, kiwi, ontvelde en ontpitte druiven.
 • Groenten – Alle soorten groenten, met uitzondering van nitraatrijke groenten (zie hieronder). Goed om mee te beginnen: sperziebonen, bloemkool, brocolli of worteltjes. Ook aardappels kunnen geprakt gegeten worden.

Vanaf zes maanden

 • Groenten – Maximaal twee keer per week nitraatrijke groenten.
 • Aardappelen – Aardappel, pasta of rijst.
 • Fruit – Kiwi, perzik, pruim, abrikoos, sinaasappel en ananas
 • Vlees – Magere en zachte soorten zoals kip.
 • Vis – Zachte vis, zoals zalm.

Vanaf zeven maanden

 • Granen – Alle gluten- bevattende graansoorten met weinig vezels.
 • Peulvruchten (in begin gezeefd).

Vanaf acht maanden

 • Vlees – Alle soorten vlees, ongeveer 1 eetlepel (of 25 gram).

Waarmee opletten?

Zout en suiker

Voeg geen zout toe aan de eerste hapjes van je baby. Dit belast de nieren nog te veel. Probeer zout sowieso het hele eerste jaar te vermijden en houd het daarna ook beperkt.

Geef ook geen groenten uit blik aan baby’s. Hier is namelijk zout aan toegevoegd om het te kunnen conserveren. Diepvriesgroenten kun je echter wel gewoon gebruiken.

Ook suiker wil je zoveel mogelijk vermijden (in het begin) omdat dit zoetgewenning kan veroorzaken. Krijgt je kindje teveel suiker dan kan hij daarnaast last krijgen van tandbederf.

Gluten

Tot de zevende maand kunnen baby’s extra gevoelig zijn voor gluten. Dit zijn graaneiwitten die mogelijk darmklachten veroorzaken. Glutenbevattende voedingsmiddelen zijn onder andere beschuit, crackers, kinderbiscuits en soepstengels. Ook bijna alle broodsoorten bevatten gluten.

Nitraat

Nitraat is een stof die niet direct schadelijk is voor het lichaam. Maar tijdens het bewaren of koken kan nitraat echter omgezet worden in nitriet. Deze stof kan wél schadelijk zijn wanneer je daar te veel van binnenkrijgt. Omdat baby’s tot 6 maanden een lagere maagzuurproductie hebben, vormt voedsel met nitraat meer nitriet in hun lichaam.

Een gevolg van te veel nitriet bij baby’s kan zuurstof tekort zijn. Dus vermijdt het bij de eerste hapjes nog even en beperk later de hoeveelheid van nitraatrijke groenten.

Nitraatrijke groenten zijn: spinazie, andijvie, postelein, rode bietjes, Chinese kool, bleekselderij, slasoorten, spitskool, venkel, paksoi, raapstelen en koolrabi.

Wil je meer lezen over wel en niet gezonde voedingsstoffen voor kinderen? Check dan dit handige overzicht met gezonde en minder gezonde voeding voor je kind.

Recepten

Op zoek naar makkelijke en smakelijke recepten voor de eerste hapjes van je baby?

Lees ook: Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste hapjes geven aan je baby: hoe pak je dat aan?
Sluiten