Sophie Nortier
Sophie Nortier Voeding 6 jan 2021

Eerste hapjes? Zo pak je dat op een luie doch gezonde manier aan

Wie de eerste baby al achter de rug heeft, weet het waarschijnlijk al; je uitsloven voor de eerste hapjes kan ontzettend onbevredigend en vermoeiend zijn. Waarom? Omdat in veel gevallen die kleine geen hap naar binnen werkt.

Daar sta je dan. Pompoen geschild, in stukjes gesneden, in een stoommandje op het vuur gegaard en vervolgens gepureerd, weigert je kind elke hap die je aanbiedt. Vliegtuig, trein of vliegende eenhoorn. Nergens gaat die poort voor open. Thanks baby! Ik doe nog eens al die moeite.

Moeizaam proces

En toch doe je dat. Opnieuw en opnieuw. En dat terwijl die kleine in veel gevallen pas na een paar maanden écht een hapje accepteert en er dan pas meer dan een muizenhapje van eet. Maar je wilt die kleine gezond laten eten en pure smaken laten proeven, dus doorloop je dit proces keer op keer.

4 Tips voor luie doch gezonde eerste hapjes

Bij nummer twee weet je, dat gaan we anders doen. Dus nu voor alle ouders die dat vermoeiende proces niet (nog eens) willen doorlopen: vier tips om je baby op een luie doch gezonde manier eerste hapjes te geven.

1. Invriezen

Een hele pompoen aansnijden voor één enkel hapje? Beetje overdreven toch? Wat je kunt doen is een grotere portie klaarmaken die je over verschillende bakjes verdeelt en invriest. Zo hoef je het maar één keer te bereiden en hoef je het per voeding alleen maar te ontdooien. Makkie toch?

Let wel op dat je niet te grote porties invriest. Want je kunt een ontdooid hapje maximaal vierentwintig uur bewaren.

2. Eigen maaltijd

Nog een manier om niet telkens voor enkel dat eerste hapje de keuken in te duiken, is door een paar hapjes van de groenten uit je eigen avondmaal te gebruiken. Uiteraard wel apart bereid, zonder zout of kruiden. Scheelt een hoop moeite!

3. Rapley-methode

Begin je pas rond 6 maanden met het eerste hapje? Dan kun je er ook voor kiezen om de Rapley-methode toe te passen. Daarbij geef je je kind grotere brokken gekookt eten die ze zelf kunnen vasthouden en opeten. Het hele idee hiervan is dat ze zelf het eten kunnen ontdekken en voelen.

Scheelt jou weer een hoop tsjoeke tsjoeke’s en ‘dáár komt het vliegtuig…’ dat tegen de poort van de hangar aan crasht.

Én het scheelt weer prakken of pureren.

4. Voorgemaakt voedsel

De schappen liggen vol met potjes en pakjes babyeten. Maar als je toch liever voor een vers gemaakt maaltje gaat heeft Mama Deli binnenkort ook vriesverse maaltjes voor baby’s vanaf vier maanden, die je zelfs in abonnementsvorm thuisgestuurd kunt krijgen.

Hoe lui wil je het hebben?

Meer lezen over de eerste hapjes van je baby?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste hapjes? Zo pak je dat op een luie doch gezonde manier aan
Sluiten