Redactie
Redactie Peuter 11 nov 2021

De eerste stapjes: zo stimuleer je jouw kind om te leren lopen

Merk je dat jouw kind toe is aan zijn volgende mijlpaal, leren lopen? Lees in ons praktische stappenplan hoe jij je kind stimuleert en helpt bij het zetten van zijn eerste stapjes.

Let op: Ieder kind heeft zijn eigen tempo qua ontwikkeling, dus geen paniek als het allemaal wat langer duurt. Sommige kinderen lopen voor het eerste jaar andere pas als ze ruim twee jaar zijn.

De eerste stapjes en leren lopen

Dit stappenplan kan je helpen om je kind te leren lopen.

Stap 1) Is je kind er klaar voor?

In eerste instantie is het heel belangrijk dat je kind gemotiveerd genoeg is om iets nieuw te willen leren. Probeert hij zich op te trekken aan meubels of andere voorwerpen? Dan duurt het niet lang meer voordat hij zich gaat verplaatsen van de stoel naar de tafel. Nu is het moment aangebroken dat hij de wereld wil ontdekken!

Tip: Je kind leert het beste lopen op blote voetjes, omdat hij zijn teentjes gebruikt om zich vast te grijpen. Maar is je vloer koud en glad? Dan kun je beter sokjes met nopjes aanschaffen.

Stap 2) Houd het tempo van je kind aan

Het is belangrijk om je kind nergens toe te dwingen en zijn eigen tempo aan te laten houden. Probeer je baby dus niet te laten lopen als hij het nog niet uit zichzelf probeert. Je kind kan hier bang en onzeker van worden. Dit kan de ontwikkeling vertragen.

Stap 3) Bied een helpende hand

Los lopen moet je kind echt zelf leren. Hij moet het durven om het zelf te proberen. Maar hem een helpende hand bieden kan natuurlijk altijd. Laat je dreumes eerst de kamer door stappen terwijl hij jou handen vasthoudt. Daarna probeer je het aan één vinger. Door je kind op deze manier te helpen houdt je hem in evenwicht.

Let op: Houd de armen niet hoger vast dan schouderhoogte.

Stap 4) Stimuleer je kind

Lopen zonder houvast kan best een beetje eng zijn voor je kind. Hieronder vind je tips om je kind te stimuleren.

  • Pas de woonkamer aan, zet de meubels dicht bij elkaar. Zo heeft je baby houvast en kan hij gemakkelijk langs de meubels schuifelen. Als je kind bij een meubel staat, ga dan heel dichtbij zitten op je knieën. Probeer hem met open armen aan te moedigen om naar jou toe te komen.
  • Maak van lakens en stoelen een tunnel, je kind kan er onderdoor kruipen, of zelfs al lopen met een beetje hulp.
  • Een matras en een luchtbed is voor een kind leuk speelgoed, hij kan erop klimmen, spelen en eraf rollen. Blaas het luchtbed niet te hard op. Je kind kan hierdoor oefenen met evenwicht houden.

Stap 5) Last but not least, maak je huis babyproof

Het leren lopen is een proces van vallen en opstaan. Het is daarom belangrijk om eens goed de huiskamer rond te kijken en veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg dat de vloer leeg is, zodat hij niet kan struikelen. Beveilig stopcontacten, plak scherpe hoekjes af en zorg dat kastjes niet open kunnen.

Lees ook:

Weg met die schattige babyschoentjes! Dit is waarom je kind moet leren lopen op blote voeten

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De eerste stapjes: zo stimuleer je jouw kind om te leren lopen
Sluiten