Redactie
Redactie Baby 10 mei 2020

De eerste tandjes: alles wat je wil weten over doorkomende tandjes

Als je baby vijf maanden oud is, kunnen zijn eerste tandjes doorkomen. Vaak komen als eerst de twee middelste snijtanden in de onderkaak door. Helaas hebben veel baby’s hier last van en worden ze hangerig of krijgen ze huilbuien. Maar hoe verloopt het proces van tanden krijgen precies? Wij zetten het voor je op een rij.

Volgorde van doorkomende tandjes

Omdat de tanden en kiezen van je kind al tijdens de zwangerschap ontwikkeld worden, krijgt vrijwel iedere baby zijn tanden in dezelfde volgorde. Eerst breken de twee middelste snijtanden in de onderkaak door. Daarna volgen de twee grote snijtanden in het bovengebit. Dan volgen boven en onder vier snijtanden, twee kiezen boven en twee kiezen beneden. Vervolgens komen de vier hoektanden door en tenslotte nog vier kiezen achterin. Tegen de tijd dat je kind drie jaar oud is, heeft hij een compleet melkgebit.

Ontwikkeling van het gebit

Het is leuk om te zien dat je kind zijn gebit veel veranderingen doormaakt. Het gebit ontwikkelt zich namelijk in vier fasen:

Fase 1: Rond de 5 maanden oud komen de eerste melktandjes door. Meestal zijn, als je kind één jaar oud is, alle snijtanden al compleet.

Fase 2: De twintig eerste tandjes blijven doorkomen en tegen de tijd dat je kind drie jaar wordt, heeft hij al zijn melktanden.

Fase 3: Nadat hij zijn complete melkgebit heeft, begint je kind langzaam te wisselen en krijgt hij zijn eerste blijvende kiezen. Rond zijn zesde verjaardag krijgt hij zijn eerste blijvende snijtanden.

Fase 4: Je kind blijft tanden wisselen tot hij ongeveer twaalf is en dan is zijn gebit compleet.

Veel voorkomende klachten

Sommige kinderen hebben helemaal geen last van hun doorkomende tanden, maar de meeste baby’s zijn er niet zo blij mee. Jammer genoeg verdwijnen de klachten pas zodra het tandje door is gekomen. Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • Pijn
  • Huilbuien
  • Hangerigheid
  • Diarree
  • Kwijlen
  • Luieruitslag

Zo verlicht je de pijn

Je kunt de pijn van doorkomende tandjes iets verlichten door het tandvlees op de plaats waar het tandje doorbreekt licht te masseren. Doe dit zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een theelepeltje. Ook helpt het om je baby te laten bijten op een (gekoelde) bijtring of rammelaar. Gebruik je liever medicijnen? Je kunt kiezen voor het homeopatische geneesmiddel van VSM Kind: Chamodent druppels. Ook kun je kiezen voor het kindergeneesmiddel Dentinox, dit verdooft het tandvlees en neemt de pijn weg. Je kunt het middel op een wattenstaafje doen en het tandvlees masseren.

Lees ook:

Reageer op artikel:
De eerste tandjes: alles wat je wil weten over doorkomende tandjes
Sluiten