Redactie
Redactie Zwanger 7 aug 2020

Op een rij: veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester

Sommige vrouwen merken al aan hun lichaam dat ze zwanger zijn, gewoonweg door de bekende zwangerschapskwaaltjes. Met als bekendste natuurlijk ochtendmisselijkheid. Maar er zijn er meer, vooral in het eerste trimester, dus be prepared als je zwanger wilt worden of net zwanger bent.

Er komt heel wat kijken bij het vormen van een mini-jij in je lichaam. Vooral hormonen doen lekker hun ding in je lijf en dat uit zich in soms ietwat vervelende, maar veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes. Hoeveel kun jij er afvinken?

Eerste trimester

1. Ochtendmisselijkheid

Gek genoeg kan ochtendmisselijkheid op elk moment van de dag toeslaan, maar meestal zijn vrouwen die net zwanger zijn misselijk zodra ze ‘s morgens opstaan. Regelmatig kleine beetjes eten helpt tegen misselijkheid, je zou daarom ook ’s nachts (bijvoorbeeld als je naar het toilet moet) even wat droge crackers kunnen eten, om de ergste ochtendmisselijkheid tegen te gaan. In de ochtend even blijven liggen en wat droge crackers eten en gemberthee drinken wil ook nog wel eens helpen: gember is een geweldig natuurlijk middeltje tegen misselijkheid.

2. Een verstopte neus

Dit is een wat onbekendere kwaal, misschien omdat ‘ie niet altijd gelinkt wordt aan de zwangerschap, maar het komt wel veel voor: een verstopte neus. Sommige vrouwen kunnen hier maanden last van hebben, maar als je zwanger bent in het griepseizoen, dan denk je er misschien niets achter. Waarschijnlijk is het dus geen virus, maar zijn je hormonen de oorzaak hiervan. Omdat je slijmvliezen opzwellen, zou je last kunnen hebben van een verstopte neus. Een zoutoplossing kan verlichting geven, net als stomen en veel water drinken. Kan je echt niet goed ademen, vraag dan je verloskundige om advies.

3. Intense moeheid

Je voelt je zo moe en futloos, de hele dag door heb je het gevoel dat je wel kan slapen. Yep, je lichaam is keihard aan het werk om er nieuw leven in te laten groeien en dat is vermoeiend. Probeer af en toe een middagdutje te doen en je rust te pakken wanneer dat kan. Na het eerste trimester verdwijnt de moeheid weer.

4. 100x plassen

Opeens komt het besef, wanneer je voor de zoveelste keer op het toilet zit: je moet zo vaak plassen omdat je zwanger bent! Het vruchtje is dan nog wel klein, maar je baarmoeder groeit al flink en die begint op je blaas te drukken. Dit is ook de reden dat je opeens midden in de nacht wakker wordt, omdat je moet plassen. Wen er maar aan, want dit blijft voorlopig wel even zo.

5. Bandenpijn

Als je plotseling niest of snel opstaat kan je opeens een pijnlijke steek bij je lies krijgen. Dit is niets om je zorgen over te maken, de kans is groot dat het bandenpijn is. Doordat je baarmoeder aan banden hangt en erg aan het groeien is, rekken die banden uit. Snelle bewegingen kunnen dan ook die stekende pijn veroorzaken. Ook tijdens het wandelen kan dit opeens op komen zetten. Neem even rust tot het weg zakt, vaak is het daarna weg.

6. Bloedverlies

Het laatste waar je als zwangere op zit te wachten is bloedverlies tijdens je eerste trimester. Of überhaupt tijdens je zwangerschap. Toch kan het voor komen dat je wat bloed verliest, dit wordt ook wel ‘spotting’ genoemd. Soms zijn het slechts druppeltjes, dan kan het bijvoorbeeld innestelingsbloed zijn. Maar soms is het meer, bijvoorbeeld als je gemeenschap hebt gehad: je vagina en baarmoederwand zijn nu extra gevoelig, dus een bloedvaatje kan gemakkelijk knappen en zorgen voor best wat bloedverlies. Bel bij twijfel altijd je verloskundige op.

7. Hoofdpijn

Vage hoofdpijnen, bij vlagen en vooral in de eerste weken zijn een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Het kan zijn dat je lichaam vraagt om meer vocht, drink dus genoeg water. En sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld geen koffie meer zien in de eerste weken, maar krijgen daardoor wel ontwenningsverschijnselen en dat kan zich uiten in hoofdpijn. Trek bij zeer erge hoofdpijn altijd even aan de bel.

8. Witte afscheiding (meer dan normaal)

In de eerste weken van je zwangerschap kan je het opvallen dat je een stuk meer witte afscheiding hebt dan normaal. Dit komt doordat de doorbloeding in je bekkengebied en vagina verhoogd is tijdens de zwangerschap. Zolang het doorzichtig of melkwit is en niet klonterig, een andere kleur heeft, ruikt of jeukt, dan is er niets aan de hand. In de andere gevallen: neem even contact op met je verloskundige.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MotherlyDe Verloskundige

Reageer op artikel:
Op een rij: veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester
Sluiten