Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Baby 11 jun 2019

De eerste vaccinaties van je baby? Zo ga je ermee om!

Heb je een uitnodiging voor de eerste vaccinaties van je baby gekregen en ben je een beetje nerveus? Dat is volkomen normaal! Veel ouders maken zich zorgen om de pijn en de reactie van hun kleintje. Toch is het verstandig om te onthouden dat het vaccineren van je baby een van de beste dingen is die je voor zijn gezondheid kunt doen.

Gezondheid

Vaccins bestaan uit kleine hoeveelheden virussen die in het lichaam worden gespoten. Op dit moment wordt het immuunsysteem van je kleintje geactiveerd. De antilichaampjes in zijn lichaam zullen vechten tegen de ziektes. Wanneer er een virus in de lucht hangt of je baby grieperig raakt is zijn lichaam klaar om hiertegen te vechten. Vaccins zijn dus essentieel voor de bescherming van de gezondheid van je baby. De afspraak voor de eerste vaccinaties van je baby kan eng zijn, maar het is hartstikke snel voorbij. Vooral als je je goed voorbereid.

Lees ook: Wat is het antroposofisch consultatiebureau?

Voorbereiding

Ten eerste is het handig om alle informatie over de immunisaties die je baby’s van 6 tot 8 weken krijgen tijdens het eerste bezoek. Je kunt de huisarts of het consultatiebureau eventueel vragen om informatieboekjes. En als je directe vragen hebt kun je die uiteraard altijd stellen. Misschien ken je wel een moeder die deze spannende afspraak al achter de rug heeft. Vraag naar haar ervaringen! Als je het fijn vindt kun je haar – of iemand anders bij wie je je op je gemak voelt – ook vragen om je te vergezellen, ter morele ondersteuning.

Op de dag zelf is het fijn als je kindje loszittende kleding draagt, omdat de meeste prikjes in de dijen worden gegeven. Op deze manier kun je je baby makkelijk uit-en aankleden. Eventuele middelen voor pijnverlichting worden sterk afgeraden. Deze kunnen de bijwerkingen van de vaccins maskeren, terwijl je deze juist goed in de gaten moet houden.Neem het gezondheidsboekje van je baby mee, zodat de arts de immunisaties kan registreren.  Neem wel een flesje of spulletjes mee om borstvoeding te geven. Baby’s vinden het fijn om getroost te worden met voeding.

De afspraak

Op de dag van de afspraak word je waarschijnlijk gevraagd om je baby op je schoot te houden. Er komt een verpleegster om de vaccinaties te helpen toedienen. Het kan verontrustend zijn om je baby te zien reageren op de prikkels van de injecties, maar het is een enorme geruststelling dat het binnen no time over is. Houd in je achterhoofd dat de vaccinaties een goed doel hebben. En dat je jouw wondertje zometeen kunt kalmeren met een liefdevolle knuffel en een lekker hapje.

Ook is het raadzaam om je baby goed in de gaten te houden na het vaccineren. Ernstige reacties zijn zeldzaam, maar het is normaal als je kindje de komende dagen prikkelbaar is. Sommige baby’s krijgen last van lichte koorts en roodheid op de injectieplaats. Een warm bad kan deze pijnlijke plekjes verzachten. Huilt je baby opvallend veel of zijn er andere symptomen die je niet helemaal vertrouwt? Neem dan meteen contact op met een gezondheidsdeskundige!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De eerste vaccinaties van je baby? Zo ga je ermee om!
Sluiten