EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een bloedneus

Een bloedneus ziet er vaak heftiger uit, dan het is. Dat komt door de – soms- grote hoeveelheid bloed die er bij kan komen kijken. Na een val of stoot of soms spontaan, een bloedneus kan ineens opkomen. 

Eerste reactie

Stel eerst jezelf en daarna je kind gerust. Een bloedneus zit in een klein hoekje, zeker bij spelende kinderen. Ook als de oorzaak van de bloedneus geen valpartij is, maar komt door een verkoudheid, een knikker in de neus of als je kind iets te diep heeft zitten neuspeuteren, is er geen reden tot paniek.

Ben je op een drukke openbare plek? Ga ergens op een rustig plekje zitten.

Symptomen

Een bloedneus herken je simpelweg doordat de neus begint te bloeden. Dit kan spontaan gebeuren, zoals bij een luchtdrukverschil, gevoelige slijmvliezen tijdens het hooikoortseizoen bijvoorbeeld of wanneer je kind een beetje verkouden is.

Heeft je kind een bloedneus nadat het is gevallen? Dan kan die bloeding iets heftiger zijn.

Wat kun je zelf doen?

Als je kind een bloedneus heeft opgelopen na een val of stoot is het belangrijk dat je niet hem of haar zijn neus laat snuiten. Misschien kan er iets zijn gekneusd of gebroken en dat kan pijn doen.

Begint de neusbloeding door een andere reden? Snuit elk neusgat één keer om alle restjes bloed goed weg te krijgen.

Handelingen

Bij een bloedneus is het handig om een zakdoekje, vochtige washand of een beetje water bij de hand te houden. Zorg er daarnaast voor dat je kind rustig zit met het hoofd ietsje naar voren gebogen.

Om het bloeden te stoppen kun je net onder het harde stukje in de neus, de neusvleugels iets dichtknijpen. Houd dit 10 minuten vol, ook als de bloeding in de tussentijd al lijkt te zijn afgenomen.

Is het bloeden gestopt?

Dep met wat water de restanten van het bloed weg en check of je kind verder oké is. Kijk goed of hij of zij duizelig is, hoofdpijn heeft of nog iets anders mankeert.

Is het bloeden niet gestopt?

Als de bloedneus na twintig minuten nog niet is verminder, bel dan even met de huisarts(enpost).

Wanneer naar de dokter of het ziekenhuis?

Als het bloeden niet stopt of na verloop van tijd weer opnieuw begint, is het verstandig om een dokter te bellen. Hij of zij kan je dan advies geven wat je moet doen of kan vragen of je even langskomt. Als de bloedneus is ontstaan na een fikse val of na een goede stoot of als je kind moet overgeven, is het altijd raadzaam om je kind verder te laten checken door een arts.

Heeft je kind regelmatig zonder verklaarbare reden een bloedneus? Maak dan ook even een afspraak met de huisarts.

Meer weten over EHBO Baby en Kind?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een bloedneus
Sluiten