Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 12 feb 2019

EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij brandwonden

Spelen met vuur is gevaarlijk. Dat hebben we zelf vroeger als kind al jong geleerd. Toch kan het gebeuren dat je kind ineens brandwonden oploopt. Vuur is een verraderlijke vijand dat zich razendsnel kan verspreiden.

Een pan met olie op het vuur of een waterkoker waarvan de klep losschiet. Brandwonden kun je op veel manieren oplopen.

Eerste reactie

Als je kind zich verbrandt aan iets heets, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Hoe sneller je dit doet, des te groter de kans dat de brandwonden zich zo minimaal mogelijk ontwikkelen. Doof het vuur, koel de verbrande huid direct met water en bel (of laat iemand dit doen) de huisarts.

Symptomen

Brandwonden heb je in drie verschillende fases waarbij eerstegraads brandwonden het mildst zijn en derdegraads brandwonden zeer ernstig,

Eerstegraads brandwonden
De huis is rood, gezwollen en voelt warm aan. Ook doet de plek een beetje pijn. Verbranding door de zon valt hier bijvoorbeeld ook onder.

Tweedegraads brandwonden
De pijn is hevig en de huid ziet er rood, of zelfs roze gezwollen uit, Als de tweedegraads brandwond dieper zit, dan ziet de huid er een beetje dof uit, met hier en daar wat wit.
Je ziet of blaren of de bovenstede huidlaag is zelfs helemaal weg.

Derdegraads brandwonden
De huid ziet er verkoold uit en je kind zal gek genoeg geen pijn voelen. Dat is een teken dat de verbranding ernstig is. De bovenste huidlaag is weggebrand.

Wat kun je zelf doen?

Koel de huid gelijk met water. Bij elke brandwond is het belangrijk om de huid af te laten koelen. Water verdooft de pijn en zorgt er tevens voor dat de wond niet erger wordt. Houd de verbrande huid minimaal 10 tot 15 minuten onder lauw water, het liefst stromend water.

Omdat kleine kindjes snel onderkoeld kunnen raken, is het beter om bij de allerkleinsten alleen de verbrande lichaamsdelen te koelen door deze gebieden te besprenkelen met lauwwarm water. Moet het lichaamsdeel toch helemaal onder water? Houd een deken of iets anders bij de hand om je kind warm te laten blijven.

Handelingen

Na het koelen is het belangrijk om de wond te verzorgen. Als de wond te groot is of te diep, kom er dan vooral zelf niet aan en bel direct het ziekenhuis of het brandwondencentrum.

 • Nadat je de plek hebt gekoeld, is het belangrijk om een steriel verband of vochtig kompres op de wond aan te brengen.
 • Blijf weg van zalfjes of ontsmettende middelen, dit kan alleen maar irriteren of meer pijn veroorzaken.
 • Geef je kind geen paracetamol of andere vorm van pijnstilling.
 • Bel het brandwondencentrum altijd wanneer je twijfelt en wacht bij grote brandwonden niet te lang met je kind naar het ziekenhuis brengen.

Een brandwond zelf verzorgen
Als de brandwond niet te groot is, kun je deze als volgt zelf verzorgen.

 • Als je de wond schoonmaakt en de verbanden ververst, zorg dat je hygiënisch te werk gaat. Dus was je handen, draag handschoentjes en raak de wond niet aan met je blote vingers.
 • Maak de brandwond schoon met een ontsmettend product iedere keer als je het verband of het gaasje vervangt.
 • Eerstegraads brandwond? Smeer de wond in met flamigel en bedek het  met een steriel gaasje dat niet blijf kleven. Ververs het kompres regelmatig en blij de wond hydrateren met een goede vochtinbrengende crème. Ook wanneer de rode huid weer rustig lijkt.

Chemische verbranding

Als je kind in contact komt met een vloeistof dat verbranding op de huid kan veroorzaken moet je het volgende doen.

 • Koel de huid een half uur tot een uur lang met lauw water .
 • Trek de kleren niet uit! Knip kleding dat blijft plakken aan de wond weg met een schaar.
 • Bel gelijk het brandwondencentrum of het ziekenhuis.
 • Gooi daarna de kleding die in contact zijn gekomen met het product gelijk weg in een afgesloten plastic tas.
 • Onthoud voor de dokters met welk middel je kind in contact is gekomen, zodat de juiste maatregelingen kunnen worden getroffen.

Wanneer naar de dokter of ziekenhuis?

Als de brandwond niet te diep en niet te groot is, kom je thuis met de inhoud van je verbanddoos al aardig ver. Bel bij twijfel de apotheek als het gaat om welk verband of zalf je het beste kan gebruiken.

Is je kind erg suf, heeft het veel pijn of zit de brandwond op een plek dat veel in beweging is zoals het gezicht of handen en voeten? Bel dan de huisarts, het ziekenhuis of ga direct naar het brandwondencentrum.

Voorkomen

Ook al zit een ongeluk in een klein hoekje, het oplopen van een brand kun je wel zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je kind niet in de keuken kan komen, door een hekje te plaatsen of de deur dicht te doen en zet hete objecten nooit op een rand of wankel tafeltje.

Check altijd eerst de hete vloeistof (badwater, thee of andere warme dranken) voordat je het geeft aan je kind. En natuurlijk: brand kaarsjes altijd op een veilige, hoge plek waar kinderen niet bij kunnen.

Meer weten of EHBO bij je baby of kind?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij brandwonden
Sluiten