EHBO: Eerste Hulp Bij Oppassen

Redactie 7 jun 2018 Gezin

De eerste keer dat je kind bij opa en oma gaat logeren, is dat voor ouders én grootouders reuze spannend. Papa en mama verheugen zich misschien op een avondje op stap of gewoon een nachtje rustig doorslapen. Maar rustig is die eerste nacht zonder je kind vaak allerminst. Degene die zeker heimwee heeft ben jij!

Woelend en malend lig je in bed. Zou hij wel slapen? Heb ik zijn knuffel wel meegegeven? Midden in de nacht sta je op het punt je (schoon-) ouders te bellen. Wees gerust, zij hebben tenslotte ook een kind grootgebracht.

Wanneer?

Ieder kind gaat ooit een keertje uit logeren. Over wanneer dat voor het eerst zou ‘moeten’ zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden een nachtje op een vertrouwd adres – bij opa en oma – met een paar maanden geen probleem. Anderen vinden weer dat een kindje ’s nachts bij zijn ouders hoort te zijn. Het maakt niet uit, zolang je je er zelf maar goed bij voelt. Anders kun je er ook niet van genieten!

Wennen

Het is een goed idee je kindje de eerste keer te laten logeren in een omgeving die vertrouwd voor hem (en voor jou!) is, zoals bij opa en oma. Je kan het logeren langzaam opbouwen. Laat je kleine eerst eens alleen overdag bij hen. Een volgende keer kun je er samen eens gaan slapen. Als dit goed gaat, kun je hem best een nachtje alleen laten. Blijf zelf gewoon thuis, stel dat het dan toch niet goed gaat, ben je in ieder geval in de buurt!

Naar bed

Houd ook op het logeeradres het slaapritueel van thuis aan. Zo gaat het slapen stukken makkelijker. Schrijf bijvoorbeeld in een schriftje de tijden, de liedjes die je zingt etc. Wanneer je tijd hebt, kun je voor vertrek ook zelf je kindje voeden en naar bed brengen.

Vertrouwd

Neem vertrouwde spulletjes mee als je uk uit logeren gaat. Daardoor voelt hij zich veiliger. Een knuffel spreekt voor zich, maar je kunt ook denken aan een eigen dekentje of een t-shirt  met jouw geur.

Je baby's koffer

 • Kleding
 • Babyfoon
 • Slaapzak
 • Fles en toebehoren
 • Luiers
 • Billendoekjes
 • Hydrofiel
 • Knuffel

Tien tips voor opa & oma

Net al papa en mama zullen ook opa en oma – wanneer de kleine regelmatig langs komt – hun huis babyproof moeten maken. Tien tips waar je als grootouders aan moet denken:

 1. Bekijk je huis eens op je hurken. Zo kom je al heel wat potentiële gevaren op het spoor.
 2. Zorg ervoor dat al het ‘gif’ – medicijnen, schoonmaakmiddelen, maar ook de fles gin – achter slot en grendel staat. Als je medicijnen in het handtas hebt, houd die dan buiten bereik van je kleinkind.
 3. Berg lucifers en aanstekers op.
 4. Check of er geen kleine prullaria staan waar de kleine in zou kunnen stikken. Als een voorwerp klein genoeg is om door een wc-rol te passen, is het gevaarlijk voor een kind van drie jaar of jonger. 
 5. Let op losse touwtjes van bijvoorbeeld de gordijnen of lamellen. Kinderen kunnen al verstrikt raken in een stukje touw van 15 centimeter. 
 6. Installeer traphekjes.
 7. Installeer veiligheidssloten.
 8. Als je kleinkind een ruimte niet in mag, kun je de deurklink verticaal omhoog monteren. Zo kan een kind moeilijker bij de deurklink om de deur te openen.
 9. Haal je EHBO diploma.
 10. Gebruik altijd een autostoeltje als jullie op pad gaan.
Reageer op artikel:
EHBO: Eerste Hulp Bij Oppassen
Sluiten