Redactie
Redactie Gezin 8 jun 2018

EHBO op vakantie

Kinderen zijn gek op vakantie; lekker zwemmen, spelen en rennen. Juist als je kind lekker onbezorgd speelt, is de kans op een ongelukje groot. Wat moet je doen als je kind hard valt of zonneallergie krijgt? Bekijk onze vijf EHBO handleidingen voor de meest voorkomende ongelukjes op vakantie.

Tekenbeten
Zonneallergie
Wespensteek
Val- en stootplekken
Zonnesteek

Tekenbeten
Teken leven vooral in hoog gras, bossen, duinen en parken. Ze houden van warme, vochtige plekken op je lichaam en de beet voel je bijna niet. Dat is dan ook het gevaarlijke er aan, want teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overbrengen. Daarom is het belangrijk om je kind na een dag spelen even te checken op beten. Zie je een teek zitten? Haal hem er dan gelijk uit met een speciale tekenpincet. Maak de wond daarna goed schoon met alcohol. Als je snel de teek eruit haalt, is de kans op infectie minimaal. Heeft je kind later toch klachten of zat de teek al meer dan 24 uur op de huid? Ga dan langs de dokter.

Zonneallergie

Als je kind uitslag krijgt nadat hij in de zon is geweest, heeft hij waarschijnlijk last van zonneallergie. Ook kan hij last hebben van jeukende blaasjes. Is dit het geval? Houd je kind dan zoveel mogelijk uit de zon met kleding die over de gevoelige plekken valt. Op vakantie gaat dit niet altijd even makkelijk natuurlijk. Daarom zijn er gelukkig crèmes tegen zonneallergie en heb je ook speciale zonnebrand die je kind vooraf tegen de allergie beschermt. Blijft je kind na de vakantie last hebben van zonneallergie? Vraag dan bij de huisarts of je doorverwezen kan worden naar een dermatoloog.

Wespensteek
Kinderen worden op vakantie nog al eens gestoken door wespen omdat ze niet door hebben dat de beestjes er zijn en dus per ongeluk erop gaan staan of wild om zich heen zwaaien. Een wespensteek doet behoorlijk zeer. Als je kind is gestoken ontstaat er een rood plekje. De angel blijft niet achter zoals bij een bijensteek. Wel is het belangrijk om het gif uit de steekplek te zuigen en de wond hierna te koelen zodat er geen zwelling ontstaat. Vaak heeft je kind na een paar uur geen last meer van de steekplek. Is dit wel het geval of is je kind allergisch voor wespensteken, raadpleeg dan een arts.

Val- en stootplekken

Op vakantie kun je jammer genoeg niet de hele camping of het hotel kidsproof maken. Een flinke uitglijder bij het zwembad of struikelen over een tentharing; het gebeurt voor je het weet.  Neem daarom een EHBO-kit mee op reis. Een schaafwond of open wond kun je goed met Betadine schoonmaken en met een pleister is de ergste schrik eraf. Een zwelling of blauwe plek is met wat ijs zo geslonken en een tand door de lip is ook geen ramp. De wond dichthouden met een nat washandje verhelpt het bloeden snel. Maar wat doe je als je kind na een val bewusteloos raakt of bloedt uit zijn oren? Haal er in zo’n geval direct een dokter bij.

Zonnesteek
Kinderen zijn heel gevoelig voor zonnesteken. Ze hebben vaak zelf niet door dat ze te lang in de zon zitten of spelen, ook hebben ze niet door dat ze voldoende moeten drinken. Zorg er daarom voor dat je kind regelmatig de schaduw ingaat en drinkt. Smeer je kind ter bescherming in met een goede factor zodra hij weer verder gaat spelen. Bedek hem tegen de zon, bijvoorbeeld met een petje, luchtige zomerkleding of een UV-shirt.. Heeft je kind toch een zonnesteek opgelopen? Zorg dan gelijk voor schaduw en laat je kind kleine beetjes drinken om het water en zout weer aan te vullen. Ook het nemen van een lauwe douche werkt goed. Vertrouw je het niet of gedraagt je kind zich ineens raar? Schakel dan een arts in.

Reageer op artikel:
EHBO op vakantie
Sluiten