Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 13 mrt 2019

EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?

Teken

Teken vinden warme en vochtige plekjes zoals je knieholtes, elleboogholtes, oksels, liezen en hoofdhuid erg fijn. Zeker als buiten de temperaturen stijgen, worden teken actief. 

Eerste reactie

Als een teek zich eenmaal op de huid van je kind heeft genesteld, is het belangrijk gelijk – het liefst binnen 24 uur – actie te ondernemen. Helaas heb je niet altijd door dat je door een teek bent gebeten, dus check na een wandeling in het bos of het buiten spelen altijd goed op bovenstaande risicoplekken.

Symptomen

Teken bijten zich vast in je huid en zijn ovaal, bijna rond van vorm. Ze zijn bruin of zwart en zijn niet groter dan een paar millimeter. Spot je een zwart bolletje op het lichaam van je kind? Dan is de kans groot dat het een teek is.

Wat kun je zelf doen?

Teken kunnen zicht vasthechten of niet. Als dit niet het geval is, kun je met een beetje water de teek zo wegspoelen.

Is de teek vastgehecht? Doe dan het volgende.

Handelingen

  • Pak de teek met een tekentang of een pincet bij de kop vast. Dat wil zeggen, zo dicht mogelijk bij de huid. Pak je de teek bij zijn lichaam, dan heb je kans dat je het gif alleen nog maar meer in de huid van je kind spuit.
  • Probeer de teek met één langzame beweging uit de huid te trekken.
  • Zie je dat er een stukje van de teek achterblijft? Verwijder de restanten met een pincet.
  • Maak de huid rondom de beet goed schoon, maar gebruik geen alcohol. Ook niet als de teek er nog zit. Dit kan een infectie door deze beet alleen maar vergroten.

Wanneer naar de dokter of het ziekenhuis

Als je kind last krijgt van hoofdpijn of spierpijn is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Ook als er nog restjes van de teek achterblijven op het lichaam of als je kind koorts of andere griepverschijnselen krijgt, is het slim om even te bellen met de huisarts(enpost).

Wanneer een duidelijke, ronde, rode cirkel rondom de tekenbeet ontstaat, is het slim om deze even door een dokter te laten bekijken. Dit kan tot een maand na de beet nog gebeuren, dus houd de plek van de teek goed in de gaten.

Het kan namelijk zijn dat de teek besmet is geweest met de borrelia burgdorferi bacterie. Eenmaal overgedragen op mensen, kan deze bacterie leiden tot de ziekte van Lyme. Geen zorgen, als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd is de kans op besmetting heel klein. Ook als de teek na deze tijd pas wordt verwijderd, is de kans op deze ziekte 1 tot 2%.

Voorkomen

Als je kind graag buiten speelt, zeker in een tuin of het bos, is de kans op een tekenbeet groot. Zorg in dit geval dat je kinderen goed bedekkende kleding aan hebben (ook als het warm is). Middeltjes met 30% DEET kunnen helpen je kind te beschermen tegen teken. Smeer of spuit dit middeltje vooral op plekken die je niet kan bedekken met kleding. Controleer tot slot elke dag je kind goed op teken, zoals voor of na het douchen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?
Sluiten