Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 13 mrt 2019

EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?

Wespen, bijen en hommels

Eerste reactie

Gestoken worden door een bij, hommel of wesp doet ontzettend pijn. Grote kans dat je kind het uitschreeuwt. Raak niet in paniek, probeer je kind te kalmeren. Is je kind allergisch voor deze beestjes? Dien dan direct het medicijn toe dat je van de huisarts hebt gekregen.

Symptomen

Als je kind is gestoken door een bij, wesp of hommel kunnen er twee soorten reacties ontstaan. Een lokale, ‘gewone’ reactie of een allergische reactie.

Symptomen bij een ‘gewone’ reactie

  • De plek waar is gestoken is rood, gezwollen en een beetje hard.
  • De plek kan jeuken
  • Bij een steek op een plek waar de huid dun is, kan de zwelling heftiger zijn. Zoals een ooglid of lip.

Symptomen bij een allergische reactie

  • Behalve op de gestoken plek, ontstaan er ook op andere plekken bulten of zwellingen
  • De ademhaling van je kind verandert. Let op een piepende ademhaling.
  • Je kind moet overgeven of krijgt diarree
  • Je kind raakt buiten bewustzijn of raakt zelfs in shock.

Wat kun je zelf doen?

Als er geen sprake is van een allergische reactie, is het belangrijk dat je de huid waar is gestoken goed checkt. Je kind gestoken door een bij? Haal de angel eruit. Is dit niet het geval of heb je deze er al uit gehaald? Dan kun je de plek even koelen met een koud kompres en eventueel insmeren met een crème waar menthol in zit. Dit werk jeukverlagend. Wat je ook doet, laat je kind niet aan de wond krabben. Dan kan er een infectie ontstaan.

Als je kind wel last krijgt van een allergische reactie is het belangrijk om direct een medicijn toe te dienen. Als bekend is dat je kind allergisch is, dan heb je deze vast in huis.

Is het de eerste keer dat je kind een allergische reactie krijgt? Bel direct de huisarts(enpost) als je kind last krijgt van bovenstaande symptomen. Wanneer je kind bewusteloos raakt of moeilijker kan ademen, moet je gelijk 112 bellen.

Handelingen

Angel verwijderen

  • Krab en strijk voorzichtig met je nagel horizontaal over de plek waar de angel zit
  • Doe dit net zolang totdat de angel eruit komt
  • Ontsmet de wond vervolgens goed met water

Wanneer naar de dokter of het ziekenhuis

In het geval van een allergische reactie, is het belangrijk om direct je kind te laten zien door een arts. Zeker in het geval van een ernstige allergische reactie, bijvoorbeeld wanneer je kind in shock raakt, kan je kind in het ziekenhuis adrenaline toegediend krijgen. Vaak krijg je dit ook mee naar huis in een epipen als blijkt dat je kind heel allergisch is voor bijen, wespen of hommels. Houd deze altijd bij de hand zodat je thuis dit kan toedienen als je kind wordt gestoken.

Voorkomen

Een steek van een wesp, bij of hommel kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kan het deze insecten wel zo onaangenaam mogelijk maken bij je kind in de buurt te komen. Geurtjes, maar ook zweet trekt bijen aan, dus gebruik geen geurende lotions in de lente en zomer.

Bijen kunnen zich ook verschuilen in gras, dus het is raadzaam om je kind altijd op slippers of sandaaltjes te laten rondlopen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?
Sluiten