Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 13 mrt 2019

EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?

Hondenbeet

Honden zijn lieve beesten, maar kunnen ook onverwacht uit de hoek komen. Sommige honden kunnen bijten, al komt het niet vaak voor.

Eerste reactie

Loop direct weg van de hond. Laat de hond niet los? Roep omstanders om hulp om de kaak van de hond los te krijgen. Laat je kind niet alleen en probeer je kind te kalmeren. Hoe rustiger je kind is, des te kalmer de hond word.

Symptomen

Als je niet hebt gezien dat je kind is gebeten door een hond, maar het komt huilend thuis, dan herken je een hondenbeet aan de volgende symptomen.

  • Vaak bloedt de wond na een hondenbeet heftig
  • De wond ziet er rafelig uit en er kan sprake zijn van meerdere kleine of grote wonden
  • De plek rondom de wond kan gekneusd zijn

Wat kun je zelf doen?

Belangrijk is dat je direct weggaat van de hond en als de hond zich nog vastbijt, zo snel mogelijk de kaken los te maken. Bloed de wond heel erg? Bel dan 112. Als de wond minder ernstig is en het bloeden meevalt, dan kun je de wond proberen schoon te maken met lauw water.

Handelingen

Ontsmetten van een hondenbeet

  • Maak de wond eerst schoon met lauw water of schoon drinkwater
  • Je mag een ontsmettingsmiddel gebruiken zolang deze niet gekleurd is (dus geen jodium)
  • Droog de wond en dek het af met een steriel kompres
  • Bel daarna de huisarts(enpost)

Wanneer naar de dokter of het ziekenhuis

In Nederland worden honden gevaccineerd tegen rabiës. De kans is klein dat je kind ernstig ziek wordt van een dergelijke beet. Ben je op vakantie in het buitenland? Dan is deze kans groter. Ga dan altijd gelijk even naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Als je kind in zijn of haar gezicht is gebeten, is het belangrijk dat je direct de huisarts(enpost) belt. Is het een paar dagen geleden dat je kind is gebeten en ziet de wond er geïnfecteerd uit? Bel dan ook altijd even de huisarts. Er kan sprake zijn van een infectie en daarvoor zijn voorgeschreven medicijnen nodig.

Voorkomen

Is een hond aangelijnd? Dan is de kans dat een hond bijt erg klein. Lopen honden vrij rond, dan is de kans groter, maar tegenwoordig zijn honden vaak goed afgericht en getraind. Een hondenbeet kan je niet voorkomen. Zelfs honden die in 10 jaar nog nooit iemand hebben gebeten, kunnen dit ineens doen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij een tekenbeet, wespensteek en hondenbeet?
Sluiten