Redactie
Redactie Gezin 15 okt 2018

EHBO-proof: zo creëer je een veilig huis voor je kind

Er komt een tijd dat jullie huis verandert in één groot speelparadijs voor jullie baby. Een bank waar je op kunt klimmen, leuk! Een theepot die je van de tafel kunt trekken, spannend! En schoenen die je af kunt likken, lekker! Maar dat brengt ook risico’s met zich. Daarom creëer je met deze tips een EHBO-proof én veilig huis.

Een veilig huis voor je kind

Zeker als je zwanger bent of al kinderen hebt, is het goed om hier over na te denken. Loop eens een rondje door je huis en kijk waar je het EHBO-proof kunt maken.

1. Alles waar je op kunt klimmen

Van tv-meubels, tot salontafels, zodra je baby gaat klimmen, wordt het tijd om éxtra goed op te letten. Belangrijk dus dat bijvoorbeeld kasten verankerd zijn aan de muur. Zodat ze niet over je kind heen vallen als de kast uit balans raakt, omdat je kind eraan gaat hangen of erin klimt. Daarnaast is het, vooral als je kind leert lopen, fijn als scherpe hoeken van meubels zijn voorzien van meubelbeschermers. Als je kind dan per ongeluk tegen een laag kastje loopt, is de scherpe hoek in ieder geval afgeschermd met een zacht materiaal.

Vergeet vooral ook niet de verschillende attributen op kasten en tafels. Je moet er toch niet aan denken dat de tv, magnetron of vissenkom boven op jouw kind klettert.

2. Deuren en ramen

Deuren, ramen en de vingertjes van je kleintjes zijn geen goede combinatie. Voor je het weet zitten die kleine vingertjes tussen de deur. En dat wil je niet hebben in een veilig huis voor je kind. Het kan daarom handig zijn om een deurhekje, deurstrip of een deurstopper aan te schaffen. Voor de ramen kun je een raambeveiliger of horren gebruiken.

EHBO bij kinderen: de meest voorkomende ongelukjes

3. Stopcontacten

Je hoeft echt niet meteen op alle stopcontacten een beveiliger te plaatsen. Maar zorg er in ieder geval voor dat de stopcontacten waar je kind makkelijk bij kan zijn beveiligd met een daar speciaal voor bedoeld afdekplaatje. Zodra je de stekker uit het stopcontact trekt, draait er, door een veermechanisme, een plaatje voor de contactdoos. Zodat de contactpunten zijn afgesloten voor eventuele kindervingertjes of voorwerpen die ze erin willen proppen.

4. Trappen

Een kind dat van de trap valt, is één van de meest ernstige ongevallen in huis. Vooral kinderen van één en twee jaar lopen het meeste kans op een val van de trap. Plaats daarom twee traphekjes, bovenaan en onderaan de trap. Maar zorg ook voor een stroeve ondergrond op de trap, door vloerbedekking of een antislip strips. Laat geen spullen slingeren op de trap, zorg voor voldoende licht en houd zelf altijd met een hand de trapleuning vast en leer je kind dit ook te doen als hij oud genoeg is. Zo kan je kind in een veilig huis rondkruipen zonder zorgen.

5. Schoonmaakmiddel

Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en willen het liefst alles proeven en bekijken. Schoonmaakmiddelen zien er altijd erg gezellig uit, met felle kleurtjes en interessante verpakkingen. Wat dacht je van zo’n spannend, smakelijk uitziend vaatwasblokje? Zorg er daarom voor dat je schoonmaakmiddelen en andere schadelijke vloeistoffen veilig buiten bereik van je kinderen bewaart, dus in een kastje dat te hoog is voor ze. Of een kastje waar een goede slotbeveiliging op zit.

Tip: volg een EHBO cursus bij kinderen en baby’s.

6. Medicijnen

Net als schoonmaakmiddelen, zien ook medicijnen er heel interessant én lekker uit. Je kleintje kan het aanzien als een snoepje. Voor je het weet heeft je kleintje zo’n snoepje uit je tas gevist met zijn kleine handjes. Berg medicijnen daarom goed op als je je huis EHBO-proof wilt maken.

7. Planten

Wat groen in huis, fleurt de boel lekker op. Maar met een avontuurlijke baby in huis kun je toch niet meer elk willekeurig plantje een plekje geven. Let erop dat de planten die je stalt geen giftige stoffen bevatten. De kamerplanten Phylondendron en Dieffenbachia – even googelen en je herkent ze meteen – zijn super giftig. Kauwen op de bladeren van deze groene vrienden zorgt voor extreme pijn en ontstekingen.

8. Water

Je zou het niet denken, maar zelfs in de wc-pot kan je kind al verdrinken. Ook de badkuip of een emmer met een laagje water kan mogelijk verdrinkingsgevaar opleveren. Gebruik in het bad of in de douche een antislipmat, zo voorkom je glijpartijen. Bij een onverwachte plons is je kind nog niet in zijn staat zijn lichaamsgewicht weer uit het water te tillen.

Zorg ervoor dat je kinderen nooit alleen zijn in een ruimte met water. Moet je toch even de kamer uit, dan zit er maar één ding op: je kind meenemen.

9. Batterijen

En dan vooral die kleine ronde button batterijen die je vaak tegenkomt in de afstandsbediening, speelgoed, nep waxinelichtjes of wenskaarten met een muzikale verrassing. Deze kleine ronde batterijen hebben het perfecte formaat voor je kind om op te snoepen. Maar als je kind deze batterijen doorslikt, ben je verder van huis. De batterijen kunnen vast komen te zitten in de keel, maag of darmen. In combinatie met speeksel veroorzaken ze een chemische reactie in het lichaam van je kind en dát wil je liever voorkomen.

Wil je zeker zijn dat deze kleine ronde – en uiterst kindonvriendelijke -batterijen niet in je huis rondzwerven? Tape het batterijklepje van de afstandbediening of speelgoedauto stevig af. De veiligste oplossing is om deze apparaten voorlopig even achter slot en grendel te bewaren.

10. Schoenen

Schoenen? Yep, je hoort het goed, schoenen. Je wandelt heel wat af over vieze straten en smoezelige stoeptegels. Je wilt dan ook niet weten welke giftige stoffen je allemaal aantreft op de zolen van je stappers. Vooral met een kruipende baby in huis kun je schoeisel op het tapijt maar beter even verbieden. Makkelijker nog is om je schoenen bij binnenkomst direct uit te doen.

11. Rookmelders

Als er brand in huis is, wil je zo snel mogelijk gewaarschuwd worden. Als je buiten in de tuin bent, maar ook als je slaapt. Een rookmelder gaat af zodra deze rook signaleert. Belangrijk dus om deze op elke verdieping in huis te plaatsen. Daarnaast is het ook goed om met je gezin een vluchtroute te bespreken, vooral als het donker is en er rook in huis staat, is het fijn als jij en je kinderen blindelings weten wat de snelste weg naar buiten is. Nog geen rookmelders? Bestel ze makkelijk en snel op veilig.com.

12. Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide (CO) staat bekend als een sluipmoordenaar. Je ruikt en ziet het niet, wat het dus heel erg lastig maakt de koolmonoxidevergiftiging op tijd te signaleren. De eerste symptomen van een vergiftiging lijken op griep: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Je voelt je verward en slaperig en je hartslag gaat sneller. De gevolgen kunnen ernstig zijn, zo’n elf personen per jaar overlijden aan een koolmonoxidevergiftiging. Een kachel of geiser die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat, kan een oorzaak zijn. Maar ook een moderne CV-ketel die verkeerd is aangesloten, zorgt voor problemen. Zorg dus in ieder geval dat je kachel, CV-ketel of geiser veilig is. Daarnaast is het slim om een koolmonoxidemelder aan te schaffen die jullie op tijd waarschuwt, mocht het CO-gehalte in de ruimte te hoog worden. Bestel deze koolmooxidemelder meteen online

13. Brandblusser

Is er brand in huis en valt deze niet te blussen met water of zand? Dan is het fijn als je een brandblusser of blusdeken achter de hand hebt om de brand snel te doven. Probeer alleen kleine brandjes zelf te blussen. Is de brand groter, maak dan dat je wegkomt. Brandblussers en branddekens koop je op veilig.com.

Wat moet er in een EHBO-doos voor baby’s en kinderen

14. Kleine, scherpe en hete voorwerpen

Dat kleine voorwerpen gevaarlijk zijn voor je kleintje is algemeen bekend. Helemaal wanneer de ‘ik stop alles in mijn mond-fase’ is aangebroken. Berg daarom scherpe voorwerpen als messen en klus-spullen op. Tijdens eten kun je gebruik maken van speciaal kinderbestek.

Wat voor scherpe voorwerpen geldt, geldt ook voor kleine spullen. Denk aan kleingeld, knikkers of knoopjes. Stop ze in een doosje die je kind niet open kan krijgen of berg ze ergens anders op waar je kleintje niet bij kan. Check ook het speelgoed op kleine onderdelen.

Je moet ook oppassen met hete voorwerpen als waterkokers, strijkijzers, pannen en warme drankjes. Gebruik tijdens het koken de achterste pit en draai de steel van de pan naar achter. Zet ook alle hete voorwerpen achter op het aanrecht, zodat je kind er niet bij kan.

Meer producten checken waar je je huis veiliger mee maakt? Kijk dan op veilig.com

Reageer op artikel:
EHBO-proof: zo creëer je een veilig huis voor je kind
Sluiten