EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij verdrinking

Pootjebaden in de zee of kikkervisjes vangen in de sloot: elk kind houdt wel van wat waterpret. Wanneer kinderen nog niet kunnen zwemmen, kan een vijver of een iets te diepe poel gevaarlijk zijn. Als kinderen hun hoofd nog niet boven water kunnen houden, is er een kans op verdrinking. 

Eerste reactie

Waneer je een kind in het water helemaal kopje onder ziet gaan, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Doe dit nooit alleen, maar schakel gelijk de hulp in van omstanders. Als je zelf te water gaat, zorg dan dat je veilig bent en laat iemand op je letten. Het allerbelangrijkste is om rustig te blijven, ook al is dit heel erg moeilijk. Hoe kalmer je zwemt naar het kind dat in het water ligt, des te beter je hem of haar naar de kant kan brengen.

Symptomen

Dreigt je kind te verdrinken, dan hoor je dit vaak niet. Verdrinken gebeurt vaak zonder geluid. Het is daarom des te belangrijker dat je altijd in de buurt bent als je kind in het water speelt of zwemt. Als je kind te lang onder water heeft gelegen, kan het bewusteloos raken of stoppen met ademen.

Wat kun je zelf doen?

Met een cursus reddingzwemmen leer je wat je kunt doen om een kind in het water te redden. De belangrijkste regel als je een kind zwemmend uit het water haalt: zorg dat je het hoofdje van je kind naar achter kantelt en trek hem of haar rustig door het water met je mee.

Op het moment dat een kind verdrinkt en je hem of haar uit het water hebt gehaald, kun je de volgende handelingen uitvoeren.

Handelingen

Is het kind nog bij bewustzijn? Zorg dat hij of zij zo snel mogelijk de natte kleren uit kan doen en bedek hem of haar met iets warms. Een deken, je eigen jas of iets anders dat voor handen is. Als het kind niet bij bewust zijn is, maar wel ademt, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging. Is het kind nog een baby? Zorg dan dat je alleen het hoofdje naar de zijkant kantelt. Bel de hulpdiensten en blijf bij het kind terwijl je de ademhaling in de gaten houdt.

Is het kind niet meer bij bewustzijn en haalt het geen adem? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te reanimeren. Voordat je begint, bel gelijk 112 of laat iemand in de omgeving dit doen. Begin daarna direct met mond-op-mond-beademing.

Mond-op-mond-beademing

  • Maak de luchtwegen vrij en kantel het hoofdje naar achteren
  • Adem 5 keer, om de drie seconden, 1 seconde langzaam in. Dit is ongeveer 20 keer per minuut. Is het kind ouder dan 1? Sluit dan de neus af met je wijsvinger en duim.
  • Check na 10 seconden of het kind reageert door middel van bewegingen, hoesten, proesten, overgeven of een andere reactie.
  • Moet het kind braken? Leg hem of haar dan op zijn zij zodat het kind niet kan stikken.
  • Reageert het kind niet? Ga dan over op een hartmassage en combineer het met de mond-op-mond-beademing.

Hartmassage

  • Plaats twee vingers in het midden van het borstbeen. Is het kind ouder dan 1 jaar? Gebruik dan de bolle kant van je handpalm in plaats van je vingers.
  • Druk (maar niet te diep) met je vingers 120 keer per minuut op deze plek
  • Wissel af met de mond-op-mond-beademing door na 15 massages, 2 keer te beademen.
  • Stop niet tot de hulpdiensten er zijn.

Belangrijk is om zelf kalm te blijven. Reanimeren is nooit zinloos, het kan alleen soms erg lang duren voordat het hart of de ademhaling weer op gang komt. Blijf dus vooral doorgaan. Word je moe? Laat een omstander het overnemen, maar stop niet.

Wanneer naar de dokter of het ziekenhuis

In het geval van een verdrinking is het belangrijk om direct 112 te bellen als het kind buiten bewustzijn is. Ademt je kind nog wel of is het zelfs bij bewustzijn? Dan kun je naderhand even naar de huisarts om te checken of het kind verder gezond is.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Heb je een vijver in de tuin? Zorg dat je deze goed afbakent als je kleine kinderen in huis hebt. Woon je aan het water of vlak hierbij? Laat je kind nooit zonder (je eigen) toezicht in de buurt van water spelen. Maak hierover duidelijke afspraken met je kind.

Meer weten of EHBO bij je baby of kind?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij verdrinking
Sluiten