EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij verstikking

Kinderen stoppen van jongs af van alles in hun mond. Op deze manier ontdekken ze de wereld om zich heen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar bij kleine objecten kan het gevaarlijk worden. De kans op verstikking is dan groot. 

Als je kind een stukje eten of een voorwerp heeft ingeslikt dat blijft steken, is er sprake van verstikking. Hierbij wordt de luchttoevoer afgesloten waardoor je kindje gedeeltelijk of zelfs helemaal geen lucht meer krijgt. Het kan zijn dat je kindje zich heeft verslikt. Dan is de luchtpijp geïrriteerd, omdat er een piepklein stukje eten nét het verkeerd gat invloog of er iets in het gehemelte blijft steken.

Eerste reactie

Gelijk actie ondernemen is belangrijk bij een verstikking, omdat anders bewusteloosheid kan optreden. Er kan sprake zijn van een lichte of ernstige verstikking. Als je kindje nog wel kan ademhalen, probeer hem of haar dan goed te laten hoesten. Komt er niks los? Dan spreek je van een ernstige verstikking en moet je zelf je kind helpen.

Symptomen

Let goed op als zich de volgende klachten voordoen.

 • Rood aanlopen
 • Blauwe mond
 • Hoesten
 • In paniek zijn
 • Piepende ademhaling
 • Helemaal niet meer kunnen ademen
 • Bewust zijn verliezen

Wat kun je zelf doen?

Bij een verstikking is het belangrijk dat je eerst zelf probeert om het stukje dat vastzit eruit te krijgen, voordat je de alarmdiensten belt. Lukt dit niet, bel dan gelijk 112. Is er een andere volwassene in de buurt? Dan kan je vragen of deze persoon 112 wil bellen zodat jij je kan richten op de volgende handelingen.

Handelingen

Sandwich methode
(onder de 1 jaar)

Is je kind jonger dan één jaar? Gebruik dan de sandwich methode om het stukje eten eruit te krijgen. Zo werkt het.

 • Zit rechtop en leg je kindje op zijn buik neer op je onderarm die je op je been laat rusten.
 • Ondersteun het hoofdje door het kaakje op je duim te laten rusten en laat de beentjes aan de beide kanten van je arm bungelen.
 • Sla met het ronde gedeelte van je handpalm vijf keer goed tussen de schouderbladen.
 • Draai je kind vervolgens op zijn rug, met het hoofdje iets naar beneden.
 • Druk vijf keer in korte bewegingen achter elkaar met twee vingers op de borst van je kindje

Blijf bovenstaande stappen uitvoeren tot het stukje eruit is. Gebeurt dit niet? Bel dan gelijk 112 of laat iemand die erbij staat dat doen. De alarmdiensten vertellen je precies wat je moet doen.

Heimlich-greep
(boven de 1 jaar)

Allereerst: bij baby’s mag je nooit een Heimlich-greep gebruiken. Je kan namelijk je kindje ernstig pijn doen. Voordat je de Heimlich uitvoert, kun je je kind eerst voorover laten buigen en probeer je de Sandwich-methode zoals bij een baby. Sla vijf keer tussen de schouderbladen en houd met je vrijde hand het lijfje goed vast. Lukt het niet? Probeer dan de Heimlich-greep.

 • Ga achter je kind staan. Kan je kind nog niet staan? Neem hem of haar op schoot.
 • Sla je armen om het kind heen (onder zijn of haar armpjes) met je handen net boven de navel.
 • Maak een vuist met één hand (met de duim naar binnen), houd deze met de andere vast en trek je armen vijf keer stevig naar je toe.
 • Controleer of het stukje al is losgeschoten. Zo ja: verwijder het uit de mond. Zo nee: herhaal de Heimlich-greep.

Gebeurt er niks en dreigt je kind het bewustzijn te verliezen? Bel dan gelijk 112 of laat iemand die erbij staat dat doen. De alarmdiensten vertellen je precies wat je moet doen.

Bewusteloosheid

De eerste tekenen van het bewust zijn verliezen zijn een verminderd reactievermogen, slaperig worden of duidelijk rood of zelfs blauw aanlopen. Bel in deze gevallen direct 112 als het je niet lukt om het stukje te verwijderen met bovenstaande handelingen.

Bel dus niet de huisartsenpost, daar moet je te lang wachten. Je wordt direct doorverbonden met de alarmcentrale die jou precies kan vertellen wat je moet doen. Als je niet alleen bent, zorg dan dat iemand anders 112 belt zodat jij bij je kind kan blijven.

Wanneer naar dokter of ziekenhuis

Ook als het zelf is gelukt het voorwerp eruit te krijgen, is het goed om naar het ziekenhuis en de huisarts te gaan. Dat hoeft alleen in de gevallen wanneer je kind last blijft houden van hoesten, kortademigheid, blijft huilen of wanneer je vermoedt dat het stukje dat is gegeten giftig was of schade heeft aangericht. Krijgt je kind na een dag koorts? Bel dan ook de huisarts.

Voorkomen

Omdat kinderen graag van alles in hun mond stoppen, is het belangrijk dat je je kind grote stukken eten geeft of het goed prakt of pureert. Bijvoorbeeld een groot stuk mango waar hij of zij op kan kauwen als snack of fijngeprakte aardappels in plaats van alles in kleine blokjes te snijden. Probeer ook eten dat klein van omvang is, zoals doperwten, pinda’s of winegums, te vermijden of te prakken als het mogelijk is.

Leer je kind daarnaast dat als hij of zij eet, er even niet gespeeld of gerend mag worden. Het beste is om aan te leren dat er aan tafel wordt gegeten.

Meer weten of EHBO bij je baby of kind?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
EHBO Baby en Kind: Wat te doen bij verstikking
Sluiten