Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

En nu luister je naar mama!

Wat als je kind niet naar je luistert? Een geruststelling, bijna niet een kind luistert meteen en altijd naar je. Maar hoe ga je hiermee om als het echt frustreert? Pedagoge Emmeliek Boost van de Opvoeddesk geeft tips hoe je met niet luisteren dealt.

Als je veel nadruk legt op het feit dat je kind moet luisteren, krijg je juist meer strijd in huis. En dat is slopend! En belangrijk is om vooral niet duidelijk te maken wie er de baas is! De volgende praktische tips kunnen je daarnaast ook zeker helpen.
 
Opvoedtip 1: Wanneer kinderen iets doen wat niet mag, zijn we vaak geneigd om direct ‘nee’ te zeggen. Voor je het weet, roep je de hele dag 'néé'. Draai het eens om en begin je zin met ‘ja’. “Ja ik zie dat jij  graag met de iPad speelt. Kijk, we leggen hem nu hier op de tafel neer, en we gaan samen…”.
 
Opvoedtip 2: Wil je dat je peuter naar je luistert? Houd dan een kleine afstand tijdens het praten en trek de aandacht van je kind door iets over haar of zijn spel te zeggen.

Wist je dat… Driftbuien bij de peutertijd horen en niets over goed ouderschap zeggen?

2x praktisch: niet luisteren

Nog meer tips lezen? Bekijk dan onze andere artikelen over 'niet luisteren'. Wie weet helpen de tips in deze artikelen je op weg!

  • 7 oplossingen: niet luisteren
    Wat is er meer frustrerend dan een kind dat niet wil luisteren? Deze zeven praktische oplossingen helpen je te dealen met dit gedrag. Naar de 7 oplossingen »
     
  • Niet luisteren; zo pak je het aan
    Peuters vinden het heerlijk om grenzen uit te testen, zo leren ze zich ontwikkelen. Maar hoe zorg je dat je de controle houdt? En wat doe je tegen een Oost-Indisch dove peuter? Wij geven je drie aanpakken voor elke situatie. Bekijk de praktische aanpakken »

Meer tips en advies van Emmeliek over niet luisteren en meer, lees je op de themapagina Opvoeden »

Reageer op artikel:
En nu luister je naar mama!
Sluiten