Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Erkennen: hoe werkt dat?

Na negen maanden met een dikke buik rond gelopen te hebben, bestaat er weinig twijfel dat jij de moeder van je kind bent, maar wat betreft de vader ligt de situatie iets anders. Als jij en je partner niet getrouwd zijn, is hij als biologische vader niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Hij zal de baby moeten erkennen.

Doordat je partner de baby erkent, krijgt jullie kind erfrecht en deelt de vader met jou de rechten en de plichten om jullie kind te onderhouden. Je kind erkennen, regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont en dat kan op verschillende tijden:

  • Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat jouw partner de vader is. Als moeder moet je hier altijd bij aanwezig zijn.
  • Bij de geboorteaangifte. Maar let wel op, als dit jullie eerste kind is, dan moet de moeder erbij aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen drie werkdagen na de geboorte moet plaatsvinden, kan het nogal belastend voor je zijn om zo snel na de bevalling mee te gaan naar het gemeentehuis.
  • Na de geboorte. Als je partner het kind niet voor de bevalling of tijdens de geboorteaangifte heeft erkend, dan kan hij dit op een later tijdstip altijd alsnog doen. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin hij wordt erkend als de officiële vader van het kind.

Er zijn geen kosten verbonden aan het opmaken van een erkenningsakte bij de gemeente. Je kunt ook een erkenningsakte op laten maken door een notaris, maar daar moet je wel voor betalen.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan de vader moet voldoen voordat hij jullie kind kan erkennen.

  • Hij mag niet met een andere vrouw getrouwd zijn.
  • Hij moet schriftelijke toestemming hebben van de moeder (jij dus) en bij jullie eerste kind moet jij persoonlijk bij de erkenning aanwezig zijn.
  • Hij moet minimaal 16 jaar zijn.
  • Hij moet persoonlijk naar de burgerlijke stand, iemand anders kan dit niet voor jullie regelen.
  • Als moeder mag jij niet getrouwd zijn met een ander als jullie kind wordt geboren.
  • Jullie moeten allebei een geldig legitimatiebewijs kunnen overleggen bij de burgerlijke stand.

Verschillende nationaliteiten

Een kind krijgt automatisch de nationaliteit van de moeder, maar als je partner een andere nationaliteit heeft en die graag wil doorgeven, kan dat als hij jullie kind vóór de geboorte erkent. Als hij het kind na de geboorte erkent, kan de baby pas na drie jaar de nationaliteit van de vader krijgen.

Ouderlijk gezag

Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben, heeft je partner na de erkenning automatisch het ouderlijk gezag. Maar als jullie geen geregistreerd partnerschap hebben, betekent erkenning niet dat je partner ouderlijk gezag heeft. Dat ligt alleen bij de moeder, tenzij je een apart verzoek indient bij de griffie van het kantongerecht in jullie gemeente.

De naam

Bij het opmaken van de erkenningsakte kun je ook kiezen welke achternaam jullie kindje krijgt. Als jullie ongetrouwd zijn, krijgt jullie kind automatisch jouw naam. Als je wilt dat jullie kind de naam van je partner krijgt, moet je dat bij de erkenning aangeven. Maar let op, de achternaam die je voor jullie eerste kind kiest, geldt voor alle volgende kinderen. Als je wilt dat jullie kind de naam van je partner krijgt, moeten jullie alle twee persoonlijk aanwezig zijn bij de erkenning.

Reageer op artikel:
Erkennen: hoe werkt dat?
Sluiten