Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger 20 okt 2019

Ben je zwanger en kun je niet stoppen met overgeven? Dan kan het zijn dat je hyperemesis gravidarum hebt

Dat misselijkheid en zwangerschap hand in hand gaan, is algemeen bekend. Maar wat nou als de misselijkheid niet over gaat? Dan kan het zijn dat je hyperemesis gravidarum hebt.

Zwangerschapsmisselijkheid

Over het algemeen krijgt zestig tot zeventig procent van de zwangere vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Meestal gaat dit over na het eerste trimester en heb je er alleen last van in de ochtenden. Deze meest voorkomende vorm van zwangerschapsmisselijkheid is vaak goed te verhelpen. Maar wat nou als deze misselijkheid constant aanhoudt en zo erg is dat je maar blijft overgeven? Dan zou het kunnen zijn dat het om hyperemesis gravidarum gaat.

Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Dit wordt gezien als een ernstige aandoening, die voor complicaties kan zorgen tijdens de zwangerschap. Gelukkig komt het maar heel zelden voor, want slechts één of twee procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Helaas is het wel zo dat de aandoening bij bijna al die vrouwen in dezelfde vorm terugkomt bij een volgende zwangerschap.

Symptomen

Een beetje misselijkheid en overgeven kan natuurlijk al knap lastig zijn. Maar vrouwen die hyperemesis gravidarum hebben, kunnen tot wel 60 keer per dag overgeven, gedurende de hele zwangerschap. Het gevolg hiervan is vaak ondervoeding en tekort aan vitamines. Dit is natuurlijk specifiek tijdens de zwangerschap erg onwenselijk. Verdere symptomen kunnen zijn:

  • uitdroging, met als gevolg hartritmestoornis en lage bloeddruk
  • Door de combinatie van ondervoeding en uitdroging kunnen vrouwen extreem veel afvallen
  • metabole alkalose waardoor je last kunt krijgen van je spieren
  • ernstige vermoeidheid
  • hoofdpijn

Complicaties zwangerschap

Bij de ernstigste vormen kunnen er verschillende aandoeningen ontstaan aan de spieren, het zenuwstelsel en zelfs aan de hersenstam. Een aantal hiervan kan levensbedreigend zijn. Maar gelukkig zijn er dankzij de verbeterde medische zorg, in de westerse wereld bijna geen sterfgevallen meer door hyperemesis gravidarum. Het is hierbij alleen wel belangrijk dat je snel aan de bel trekt bij je huisarts of verloskundige.

Behandeling

Behandeling is goed mogelijk wanneer je vroeg in de zwangerschap de symptomen bestrijdt. Dus mocht je merken dat de misselijkheid steeds heftiger wordt en je niet meer kunt stoppen met braken, bel je huisarts of verloskundige.

Lees ook:

 

Disclaimer: Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben je zwanger en kun je niet stoppen met overgeven? Dan kan het zijn dat je hyperemesis gravidarum hebt
Sluiten