Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Fase 4: de uitdrijvingsfase

Eindelijk heb je volledige ontsluiting en mag je dus gaan persen! Voor veel vrouwen een opluchting om eindelijk mee te kunnen werken in plaats van pijn op te vangen. Er zijn verschillende pershoudingen die je kunt aannemen. Het is maar net welke bij jou fijn aanvoelt en in welke houding je baby ligt. Houd wel in je achterhoofd dat er geen ideale pershouding bestaat.

Als je van je eerste kind bevalt, kan het voelen alsof je nauwelijks vooruitgang boekt tijdens het persen. Dit komt doordat je baby nog de weg moet ‘vrijmaken’ en langzaam je weefsels oprekt. Gemiddeld duurt het persen ongeveer een uur, maar dit kan natuurlijk langer of korter zijn per bevalling. Eerst komt je baby’s achterhoofd naar buiten, dan het voorhoofd, neusje en de kin. Daarna volgt de rest van het lichaam snel.

Daar is hij dan: je baby! Er worden gelijk wat controles uitgevoerd om te zien of hij goed functioneert buiten je baarmoeder. Als hulpmiddel gebruiken we de Apgarscore, die 5 controlepunten heeft: ademhaling, hartslag, kleur, spierspanning en reacties. Na de geboorte wordt ook de navelstreng doorgeknipt.

Let op: elke bevalling is uniek. De precieze details van deze fases kunnen dus verschillen van jouw eigen ervaringen.

Tip: Lees ook wat er gebeurt in fase 1, 2, 3 en 5 van je bevalling!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fase 4: de uitdrijvingsfase
Sluiten